Evakuace civilistů z Azovstalu. | foto: Reuters

Obránci Azovstalu se ozvali živě na tiskovce. Evakuaci civilistů nepotvrdili

  • 79
Ukrajinští vojáci bojující v ocelárnách Azovstal v Mariupolu s ruskými invazními silami se nečekaně ozvali na živě vysílané tiskové konferenci. Řekli, že budou bojovat až do konce. Nemohli potvrdit včerejší zprávy z Kyjeva o úspěšné evakuaci všech civilistů z obklíčeného areálu.

Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar to dnes řekl na výjimečné tiskové konferenci, která se z místa těžce ostřelovaného ruskou armádou uskutečnila online. Požádal také o evakuaci zraněných vojáků, kterých je na místě podle něj mnoho.

Většina budov  v Rusy okupovaném Mariupolu je silně poničená. (3. dubna 2023)

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy i děti. Ruské ministerstvo obrany pak sdělilo, že operace s cílem evakuovat civilisty z Azovstalu skončila. Vojáci, kterých je v komplexu pravděpodobně ještě několik set, to dnes ale nepotvrdili.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

„Budeme bojovat, dokud budeme naživu, abychom odrazili ruské okupanty,“ řekl také Palamar, kterého citovala agentura Reuters. „Nemáme moc času, jsme pod intenzivním ostřelováním,“ uvedl dále a požádal mezinárodní společenství, aby pomohlo s evakuací zraněných bojovníků.

Rusové zveřejnili video z evakuace civilistů z Azovstalu:

7. května 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video