Válečný tribunál potrestal znásilnění

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii vynesl verdikt ve třech kauzách sexuálních deliktů. Je to vůbec poprvé, kdy se pohlavní zotročování ve válečné době dostalo před mezinárodní soud jako zločin proti lidskosti. Tribunál potrestal tři bosenské Srby za znásilňování a mučení muslimských žen a dívek v letech 1992 až 1995. Čtyřicetiletý Dragoljub Kunarac dostal trest odnětí svobody na 28 let, devětatřicetiletý Radomir Kovač byl odsouzen ke 20 letům vězení a stejně starý Zoran Vukovič ke 12 letům.

Soudkyně Florence Mumbová ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že zmínění tři byli v srbských jednotkách, které znásilňováním terorizovaly muslimské ženy během války v Bosně a Hercegovině v obci Foca.

Dragoljub Kunarac byl shledán vinným z jedenácti případů opakovaného znásilňování. Jedné ze svých obětí řekl, že bude nucena nosit v sobě srbské dítě a přitom nevědět, kdo je jeho otcem, protože se na ní vystřídá hodně mužů.

Radomir Kovač byl odsouzen mimo jiné za znásilnění dvanáctileté dívky. Zoran Vukovič podle rozsudku znásilnil patnáctiletou dívku, která byla stejně stará jako jeho vlastní dcera.

Všichni obžalovaní vyslechli rozsudek mlčky.

Zleva: Čtyřicetiletý Dragoljub Kunarac dostal trest odnětí svobody na 28 let, devětatřicetiletý Zoran Vukovič ke 12 letům a stejně starý Radomir Kovač byl odsouzen ke 20 letům vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video