Americký prezident Donald Trump odpovídá na otázky moderátorů televizního kanálu Fox News Channel. (4. května 2020) | foto: Reuters

Vakcínu proti covid-19 budeme mít do konce roku, možná dřív, řekl Trump

  • 122
Spojené státy by mohly mít vakcínu proti nemoci covid-19 do konce tohoto roku, možná i dřív. Na tiskové konferenci v Bílém domě to v pátek řekl americký prezident Donald Trump. Snaha Američanů vyvinout očkování je podle něj největší operací od projektu Manhattan, v rámci kterého USA za druhé světové války vyvinuly první atomovou bombu.

„Doufáme, že ji budeme mít (vakcínu) do konce roku, možná dříve. Děláme pozoruhodné pokroky,“ řekl Trump před novináři. Představil rovněž vedoucí pracovníky projektu nazvaného Warp Speed (Warpová rychlost), nazvaného podle fiktivní metody cestování nadsvětelnou rychlostí ze sci-fi seriálu Star Trek. 

Operaci bude řídit Moncef Slaoui, někdejší šéf vývoje vakcín ve farmaceutickém obru GlaxoSmithKline. Na distribuci výsledné látky by pak měl dohlížet generál americké armády Gustave Perna, který velí vojenským logistickým operacím.

Koronavirus ve světě

Majitel kavárny v Bagkoku kontroluje teplotu jedné ze svých koček. (13. května...
Nepálští vojáci při čestné stráži. (15. května 2020)
Protestující s plynovou maskou a americkou vlajkou nesouhlasí s vládními...

Trump prohlásil, že USA momentálně zvažují 14 očkovacích látek, které zatím mají slibné výsledky. Z tohoto seznamu chtějí postupně vakcíny vyřazovat a dopracovat se tak k nejlepšímu preparátu. V případě, že by vakcínu jako první vyvinula jiná země, pomáhaly by podle amerického prezidenta USA s její distribucí.

Trump však následně svůj optimismus lehce zmírnil a řekl, že se Spojené státy začnou znovu navracet k normálnímu životu nehledě na to, zda bude či nebude vakcína k dispozici. „Nechci, aby si lidé mysleli, že vše záleží na vakcíně, ale vakcína by byla skvělá,“ řekl Trump, který se dlouhodobě vyslovuje pro co nejrychlejší otevření americké ekonomiky i přes varování expertů před další možnou vlnou nákazy. „Chci, aby bylo jasno: Vakcína, nevakcína - jsme zpátky,“ prohlásil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video