Mládě tuleně obecného s matkou v ústecké zoo

Mládě tuleně obecného s matkou v ústecké zoo | foto: ČTK

V ústecké zoo odchovali tuleně obecného, prvního v Česku

  • 4
Na české půdě se poprvé od začátku chovu narodil tuleň obecný. Samička přišla na svět v pátek v poledne v zoo Ústí nad Labem. Stejný druh chová podle mluvčí ústecké zoo Věry Vrabcové jen jihlavská zoo, ale zatím se jí nepodařilo tuleně rozmnožit.

Samička tuleně váží přes sedm kilogramů. Od prvního okamžiku ošetřovatelé mládě ve dne i v noci sledují. Návštěvníci samici Mary i novorozené mládě mohou vidět v bazénu.

Ošetřovatelé ale kolem museli postavit zábranu, aby se návštěvníci nedostali do bezprostřední blízkosti a příliš zvířata nerušili.

Mary mládě poprvé kojila v pátek večer, od té doby se o malého tuleně stará a pečlivě si ho hlídá. "Mládě je každým dnem života jistější, doba pobytu v bazénu se prodlužuje, na souši spí, odpočívá a pije, takže zároveň i sílí," řekla Vrabcová.

Tuleň umí plavat hned po narození, takže do bazénu mohl už první den.

Tuleně obecné chová ústecká zoo od roku 2001. Jedenáctiletý otec Junior pochází z německého Northornu, šestiletou samici Mary přivezli do Ústí nad Labem v roce 2005 ze zoo v Odense v Dánsku. V Evropě žije celkem 167 tuleňů obecných ve 48 zoologických zahradách. Loni odchovali v celé Evropě 11 mláďat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video