V Tanzánii se zřítila dvanáctipatrová budova, zemřelo nejméně 36 lidí

  • 14
Páteční kolaps dvanáctipatrové budovy v metropoli africké Tanzánie Dáresalámu si vyžádal nejméně 36 životů. V pondělí o tom informovala agentura AP s tím, že další lidé jsou stále pohřešováni.

Záchranářům se z trosek bezprostředně po kolapsu podařilo vytáhnout osmnáct zraněných lidí. "Záchranné práce pokračují, ale máme jen malou naději, že ještě najdeme další živé," řekl podle agentury v pátek večer místní prefekt. Upřesnil, že pod troskami zhroucené budovy se ocitlo 60 až 70 lidí a od pátečního odpoledne se nepodařilo vyprostit nikoho živého.

"Nejprve jsem uslyšel velký rámus, a pak se za mnou poroučela k zemi ta budova. Všichni kolemjdoucí začali utíkat, mysleli jsme si totiž, že je to zemětřesení. Pak už byl všude jen prach. Až po několika minutách jsme si uvědomili, co se vlastně stalo," popsal pro BBC kolaps budovy jeden z očitých svědků.

Zřícená budova už byla téměř dostavěná, ale ještě bez uživatelů. Většina lidí, na které padaly trosky, byli kolemjdoucí a dělníci, kteří na místě pracovali. Neštěstí se stalo uprostřed obytné čtvrti, kde jsou i četné kanceláře.

Podobná tragická událost se v Dáresalámu odehrála v roce 2008. Při pádu rozestavěné budovy tehdy zahynuli čtyři lidé a další byli zraněni.

Budova se zřítila v metropoli Tanzánie Dáresalámu

Budova se zřítila v metropoli Tanzánie Dáresalámu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video