Podle organizátorů protestovalo proti Putinovi pět tisíc lidí. Na Rusko je to hodně

Podle organizátorů protestovalo proti Putinovi pět tisíc lidí. Na Rusko je to hodně | foto: Reuters

V Petrohradu se porvali liberálové s policií

  • 7
Nečekaně velký "průvod nespokojených" prošel centrem Petrohradu a střetl se s policií. V Rusku nejsou velké demonstrace zvykem, ale tentokrát přišlo několik tisíc lidí. Vadí jim Putinova autokratická politika a mají obavy, zda budou nové volby férové.

Odhady počtu demonstrantů se liší. Policejní mluvčí hovořila o dvou až třech tisících, organizátoři tvrdí, že do ulic Petrohradu vyšlo až pět tisíc lidí.

Průvodu, ve kterém měli převahu liberálové, ale přiživili se i nacionální bolševici, se zúčastnil i bývalý mistr světa v šachu Garry Kasparov. "Je to velký úspěch opozice," zhodnotil demonstraci.

Jiné Rusko

Na "Pochodu nespokojených" se přiživili i nacionalističtí bolševici

Demonstrantům se podařilo prolomit policejní kordón a dostat se na Něvský prospekt, hlavní pretohradskou třídu. Po něm pochodovali asi dva kilometry, dokud nenarazili na další kordon, vyztužený policejními džípy.

Policejní mluvčí uvedla, že zadrženo bylo několik desítek lidí. Mezi nimi je i šéf bolševického hnutí Jiné Rusko Eduard Limonov.

Zatýkání

Policie zatkla několik desítek lidí, německá ARD píše o padesáti

Hlavním cílem demonstrantů bylo upozornit na rostoucí moc Kremlu a veřejně vznést požadavek na férové prezidentské volby. Putinův mandát končí příští rok a jeho kritici předpokládají, že si nástupce vybere sám.

"Přišel jsem, protože mi vadí systém, který nemá rád volby a demonstrace. Jsem proti byrokratickému zneužívání síly," prohlásil účastník protestu, Aljoša Galkin.

"Je to začátek ruského uvědomění, že lidé mohou věci měnit," chválil akci Kasparov.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video