V Palestině zavládl výjimečný stav

  • 540
Vedení palestinské samosprávy vyhlásilo výjimečný stav. Svůj krok označilo za reakci na ofenzivu izraelské armády. Ta zaútočila v severní části pásma Gazy. Palestinská samospráva zároveň vyzvala mezinárodní společenství, aby proti Izraeli zakročilo.

"Kabinet nařídil výjimečný stav na všech palestinských územích, aby tak pomohl obyvatelstvu pásma Gazy, jež se stalo obětí děsivých zločinů, kterých se dopouští izraelská armáda," cituje agentura AFP z prohlášení palestinské vlády.

Ta vyzvala všechna ministerstva a veřejné úřady, aby v rámci výjimečného stavu zaměřily svoji činnost na pomoc Palestincům ze severní části pásma Gazy.

Prohlášení rovněž oznamuje, že premiér Ahmad Kurája přerušil plánovanou cestu do Ruska a do Turecka, aby se mohl zúčastnit dnešní naléhavé schůze vlády.

Od úterý, kdy izraelská armáda zahájila nynější vojenský vpád do pásma Gazy, přišlo o život již 53 Palestinců, nehledě na rozsáhlé materiální škody na palestinské straně. Izrael zdůvodňuje vojenské operace snahou zabránit palestinským radikálům v ostřelování izraelského území raketami.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video