Pákistánští chlapci chvilku po osvobození (12. prosince 2011) | foto: Profimedia.cz

V Pákistánu drželi 50 studentů v řetězech, aby vstoupili do Talibanu

  • 12
Řetězy na nohách, temná kobka a nátlak. Tak by asi islámská škola vypadat neměla. Pákistánská policie osvobodila v Karáčí na padesát studentů, kteří byli drženi v drsných podmínkách v zajetí, aby se podvolili a vstoupili do hnutí Taliban.

Chlapci a muži byli biti a týráni hlady, někteří s řetězy na nohách jako ve vězení. Hrůzné podmínky je měly nespíš zlomit, aby dobrovolně vstoupili do řad bojovníků Talibanu.

Většinu studentů madrasy, tedy náboženské školy, tvořili drogově závislí chlapci, které tam rodiče poslali na léčbu. "Nalezli jsme vězněné muže a chlapce ve věku od dvanácti do padesáti let, většinou to byli Paštunové," popisuje policejní komisař Rao Anwar.

Jeden z chlapců popsal policistům, že do hodin často docházeli členové hnutí Taliban a učili chlapce, jak se připravit na boj.

Madrasa v Karáčí hned po zásahu přišla o své vedení, její dva činitele policie okamžitě zatkla, hlava školy však uniká.

Předpokládá se, že některé islámské školy v Pákistánu jsou ve skutečnosti tábory na výcvik bojovníků. Právě od odhalení madrasy v Karáčí si pákistánská policie slibuje, že jí pomůže rozkrýt napojení na taková centra.

Pákistánská vláda uvádí, že v zemi funguje na patnáct tisíc madras. Ty navštěvuje okolo dvou milionů studentů. To je počet, který pokryje sotva pět procent všech školou povinných Pákistánců. V zemi totiž dále figurují tisíce nezaregistrovaných škol, které vyjdou chudé rodiny levněji. Nad jejich výukou ale nemá vláda žádnou moc ani přehled.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video