V Moskvě a Dubaji by měly stát mrakodrapy s rotujícími podlažími | foto: ČTK

V Dubaji a Moskvě budou stát rotující mrakodrapy. Podívejte se

  • 131
Metropole Ruska a Spojených arabských emirátů posunou meze moderní architektury. V Moskvě a Dubaji budou stát mrakodrapy s nezávisle rotujícími patry. Dynamické budovy budou navíc energeticky soběstačné. Dodávky elektřiny jim zajistí větrné turbíny umístěné mezi patry a solární panely.

Projekt pochází z pera Davida Fishera, italského architekta s izraelským původem. On sám je nadšený z představy, že tvar mrakodrapů se bude neustále měnit, tak jak budou jednotlivá poschodí rotovat kolem středové osy.

"Moje budovy jsou unikátní, protože jako první rotují a jsou v každé sekundě dynamické," řekl při představování projektu Fisher.

Budova v Moskvě by měla mít 70 pater a investoři už dostali zelenou ke stavbě. Mrakodrap v Dubaji bude mít ještě o deset pater více a na souhlas se podle agentury Reuters zatím čeká.

Rotace bude nastavena tak, aby mrakodrap zaujímal estetické tvary. Když si ale nájemník koupí celé patro, bude si moci jeho otáčení ovládat. Nepůjde to ale tak rychle, jak to vypadá na vizualizacích. Jedna otočka bude trvat nejméně hodinu.

Výstavba budov bude stát v přepočtu okolo 11 miliard korun. Podle Fishera se ale konstrukce pomocí skládání prefabrikovaných pater vyplatí a ušetří až 10 procent normálních nákladů. 

V Dubaji by měl mrakodrap stát podle Fischera už v roce 2010. Za jeden apartmán případní zájemci zaplatí nejméně 60 milionů korun.

Energií budou zásobovat i okolí
Z Fisherova projektu jsou ale nadšeni zejména ekologové. Mrakodrapy totiž nebudou jen energeticky soběstačné, ale i pozitivní. To znamená, že větrné turbíny umístěné mezi patry vyrobí spolu se solárními panely více elektřiny, než spotřebují obyvatelé domu a motor pohánějící otáčení. Mrakodrap tak bude zásobovat proudem domy v okolí.

V energetické soběstačnosti ale Fisher není, na rozdíl od otáčení pater, pionýrem. Projektanti Adrian Smith a Gordon Gill už dříve představili svůj mrakodrap, který má stát v Chicagu a bude využívat rovněž turbíny mezi patry a solární panely. Energeticky pozitivní vily staví už delší dobu německý architekt Rolf Disch v okolí Freiburgu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video