Příslušníci afghánského hnutí Tálibán. Ilustrační foto

Příslušníci afghánského hnutí Tálibán. Ilustrační foto | foto: Reuters

„Vždy na ramenou nosím raketomet.“ V Británii vychází básně Talibanu

  • 83
V Británii vychází sbírka básní bojovníků afghánského hnutí Taliban. Ještě před vydáním se ve Spojeném království spustila ostrá debata. Podle zastánců pomohou básničky vojáků pochopit myšlení radikálních islamistů. Podle odpůrců se prostě s teroristy nemluví.

Radikální islamisté veršují o vyhnání cizích jednotek ze své země, oplakávají své mrtvé, vyznávají se z lásky k Bohu i afghánským ženám. Básní o vyprahlých horách své země, prezidentovi Hamídu Karzáím nebo věznici Guantánamo, kde Američané zadržují desítky afghánských bojovníků.

"Pokud si chcete přečíst poezii o vraždění křesťanů, tak ji tam najdete, jsou tam ale i básně zamýšlející se nad stavem jejich země," řekl listu The Independent arabista Felix Kuehn, který sbírku sestavil s novinářem Alexem Strick Van Linschotenem.

Poezie Talibanu

Ukázky ze sbírky Poetry of the Taliban britského nakladatelství Hurst & Co.

Znám temné příkopy
vždy na ramenou nosím raketomet
znám žhavé zákopy
nepřítele přepadám ze zálohy
znám válku, konflikt a hádky
vždy budu mluvit pravdu, i když budu viset na šibenici

---------------------------------------

Až skončí ukrutnosti
a ani mravence nikdo nezabije
hlavou nám bleskne myšlenka:
Je škoda, že se touláme jak trhani
vždyť jsme si to vše způsobili sami

------------------------------------

Bushi, nezlob se
jen vyslechni pár mých slov
vyslechni má trpká slova
ty nejsi Bůh
a ve tvé tváři není Boží světlo

překlad iDNES.cz

Oba v Afghánistánu žili několik let a během té doby se jim podařilo v terénu i na internetu shromáždit 235 básní z pera vousatých bojovníků s kalašnikovy. Autoři sbírky tvrdí, že poezie Talibanu pomůže anglicky mluvícím čtenářům lépe pochopit pohnutky radikálních islamistů, kteří už více než deset let vedou gerilovou válku proti silám Severoatlantické aliance.

Radikálům se nesmí dávat prostor, tvrdí kritici

Přestože tajné služby pozorně monitorují weby islamistů, jejich poezii téměř nevěnují pozornost. Podle autorů je to chyba. "Velkým problémem tohoto konfliktu je, že vlastně pořádně nerozumíme lidem, o jejichž osudu rozhodujeme," svěřil se zpravodajskému serveru The Huffington Post van Linschoten.

Z druhé strany se ale ozývá názor, že militantní islamisté by neměli dostávat prostor k šíření svých názorů. Mezi kritiky sbírky se zařadili i přední představitelé britské armády nebo obhájci lidských práv, jako je pákistánská spisovatelka Bína Šáhová.

"Pokud by Taliban dostal prostor, už by mou zemi ovládl. Zničili by všechny dívčí školy od Kábulu po Karáčí. Vyhnali by ženy z práce, z ulice, nemocnic a zavřeli by je doma. Udělali by z nich stroje na plození dětí a domácí otroky," poukazuje na radikalismus talibanců Šáhová.

John Jeffcock, který před časem vydal básně vojáků britské armády, poukazuje na určitou podobnost mezi poezií Talibanu a básněmi v jeho antologii. "Psali to vojáci. Přestože nemusíte souhlasit s jejich cíli, zažívají stejné utrpení, bolest a stesk jako naši chlapci," říká Jeffcock.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video