Prezident Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev (28. dubna 2023)

Prezident Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev (28. dubna 2023) | foto: ČTK

Uzbekistán volí prezidenta, Mirzijojev má velkou šanci, minule získal 80 procent

  • 3
Uzbekové v neděli hlasují v předčasných prezidentských volbách, které vyhlásila současná hlava státu Šavkat Mirzijojev. Předem je téměř jasné, že v klání proti třem rivalům drtivě zvítězí, napsala agentura AP. Volby následují po letošním ústavním referendu, které schválilo přechod z pětiletého funkčního období prezidenta na sedmileté a které „vynulovalo“ dva předchozí Mirzijojevovy mandáty.

Přibližně deset tisíc volebních místností se otevřelo v 8:00 místního času (5:00 SELČ), přičemž hlasování zahájila hymna Uzbekistánu, popsali z metropole Taškentu reportéři agentury AFP. Poslední hlasovací lístky bude možné do uren vhodit před 20:00 hodinou místního času (17:00 SELČ), kdy se dveře volebních místností uzavřou.

Předčasné prezidentské volby vyhlásil Mirzijojev na základě změn ústavy, pro které v této nejlidnatější středoasijské zemi s přibližně 35 miliony obyvatel na konci dubna hlasovalo více než 90 procent voličů. Pětašedesátiletý Mirzijojev je prezidentem od roku 2016, kdy pro něj hlasovalo 89 % voličů. Ve volbách v roce 2021 získal 80 procent odevzdaných hlasů.

Druhý mandát mu končí v roce 2026. Po referendu, které zahrnovalo také zrušení trestu smrti nebo reformy ve zdravotnictví, však může teoreticky setrvat v nejvyšší funkci až do roku 2037.

Uzbekistán má od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 teprve druhého voleného prezidenta. Tím prvním byl autoritářský vládce Islam Karimov, jenž stál v čele země 27 let, až do své smrti. Mirzijojev, který byl léta jeho premiérem, postupně otevírá zemi světu a podle agentur zmírňuje drakonická opatření svého předchůdce, která z Uzbekistánu učinila jednu z nejrepresivnějších zemí v regionu.

Stejně jako Karimov má ale prakticky neomezenou moc. Podle aktivistů jsou v zemi nadále porušována lidská práva a úřady nejeví známky toho, že by umožnily vznik politické opozice, uvedla už dříve AFP.

„Politická scéna zůstala nezměněna a žádná z parlamentních politických stran nestojí v otevřené opozici vůči prezidentově politice a agendě,“ uvedla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) před hlasováním.

Šavkat Mirzijojev, který slibuje, že bude pokračovat v reformách, formálně čelí třem bezvýznamným kandidátům. „Nešla jsem volit a mám plno práce se svými dětmi,“ řekla agentuře Reuters žena, která se s dvěma dětmi procházela v jednom z taškentských parků.

„Vím, kdo vyhraje, a ani nevím, kdo jsou ostatní kandidáti,“ dodala. Naopak třiapadesátiletý Said Ismailov se vypravil volit a svůj hlas hodil Mirzijojevovi. „Vede si dobře. Pod jeho vedením se věci ubírají správným směrem. Chceme, aby pokračoval ve svém úsilí změnit naše životy k lepšímu,“ řekl poté, co vyšel z volební místnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video