Hádka

Hádka | foto: Profimedia.cz

Už žádné vulgární urážky, respektujte se, vzkázal Italům soud

  • 5
Horkokrevní Italové si od nynějška budou muset při jednání se svými sousedy dávat větší pozor na jazyk. Podle nového rozhodnutí tamního nejvyššího soudu totiž nesmí souseda počastovat vulgárním slovem. Soud tak změnil tři roky staré usnesení, podle nějž není urážkou slovo, které se ve společnosti běžně používá.

"Sousedské vztahy musí doprovázet větší vzájemný respekt," konstatoval soud, protože "jinak by nebylo možné, aby spolu sousedé dobře vycházeli".

Ve čtvrtek tak soud uznal vinným muže z Ancony, který podle obžaloby urazil čest svého souseda, když mu minulý rok na parkovišti vulgárně řekl, aby odešel. Dříve by mu podobné jednání zřejmě prošlo.

V červenci 2007 totiž rozhodnutí nejvyššího italského soudu osvobodilo člena městské rady z oblasti Abruzzo. Před soudem stanul, protože v hádce urazil starostu. Soud tehdy uvedl, že nadávka vlastně žádnou urážkou nebyla, neboť se jednalo o běžně používaný výraz. Tento soudní výrok se pak dostal na titulní strany médií celého světa.

A na další roky zkomplikoval další soudní řízení. Italští soudci totiž od té doby přistupují k podobným žalobám z různých úhlů, u soudu se řeší především používání vulgárních výroků vůči zaměstnavateli či naopak zaměstnancům, a to s různými výsledky. Například loni v březnu soud potvrdil, že je v pořádku, když zaměstnanec bezděky neslušným výrazem zareaguje na pokárání svého šéfa.

Italové berou nadávky velmi vážně a obžaloby kvůli urážce na cti se v této zemi pravidelně dostávají před soud.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video