Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 23. 5. 2017 22:23

Útok v britském Manchesteru

Koncertní halou v Manchesteru otřásl v pondělí večer výbuch. Při explozi zahynulo nejméně 22 lidí a dalších 59 bylo zraněno. Mezi mrtvými jsou děti. Podle policie se odpálil sebevražedný atentátník. Situaci po útoku sledujeme v on-line reportáži.

10:23

Slovenský premiér Robert Fico uvedl, že je třeba vyslat poselství, že bezpečnost se stává absolutní prioritou evropských struktur.

10:21
23.května 2017 v 10:17, příspěvek archivován: 23.května 2017 v 10:21

Nemáme žádnou informaci, že by ČR hrozilo bezprostřední nebezpečí. Přesto PČR ještě posílí přítomnost v místech s vyšší koncentrací osob.

10:19

Americký prezident Donald Trump aktuálně absolvuje cestu po Izraeli. V krátkém prohlášení označil strůjce útoků v Manchesteru za „zlé ztroskotance“ (v originále evil losers, pozn. red.).

10:03

Praha jako gesto solidarity s Manchesterem a oběťmi teroristických útoků nasvítí dnes večer Petřínskou rozhlednu v barvách Spojeného království. Jde o symbolické vyjádření podpory všem obyvatelům nejen zmíněného Manchesteru, ale celému Spojenému království, a současně odhodlání nenechat se zastrašit náboženskými fanatiky, stojí v tiskovém prohlášení.

09:51

„Se smutkem a zděšením sleduji zprávy z Manchesteru. Je nepochopitelné, že někdo radostný popový koncert zneužije, aby tolik lidí zabil nebo jim způsobil těžká zranění,“ uvedla Merkelová. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére Británii nabídl veškerou pomoc a podporu ke zvládnutí situace.

Šéf sociální demokracie a její kandidát na kancléře Martin Schulz na Twitteru píše o děsivých zprávách z Manchesteru a neskutečném utrpení. V myšlenkách je podle svých slov s oběťmi a jejich příbuznými.

09:46

Server The New York Times přinesl grafické porovnání poslední útoků v Evropě:

23.května 2017 v 09:31, příspěvek archivován: 23.května 2017 v 09:46

How the Manchester blast compares to recent deadly terror attacks in Europe https://t.co/9000GnOTRl https://t.co/hOiaXFCbXQ

09:40

Londýnský starosta Sadiq Khan po útoku v Manchesteru v prohlášení uvedl, že v britské metropoli bude v následujících dnech patrolovat výrazně více policistů. Otázku bezpečnosti bude Británie řešit zejména v době blížících se parlamentních voleb, které jsou naplánovány na 8. června.

09:37

Za odporný označil teroristický útok v Manchesteru prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Lituji všech zmařených životů a doufám v potrestání viníků,“ uvedl na sociálních sítích bývalý předseda Akademie věd ČR.

09:35

Policie odvolala bezpečnostní opatřerní u londýnského nádraží Victoria. Jednalo se o falešný poplach, uvedla na Twitteru.

09:32

Vladimir Putin označil atentát v Manchesteru za nelidský a cynický, nabídl Británii spolupráci v boji proti terorismu. Vyjádřil soustrast britské premiérce.

09:31

Všude kolem leželi děti a teenageři, líčí svědci teror v Manchesteru

přečíst článek
09:28

Pravděpodobný teroristický útok v Manchesteru posílí naši odhodlanost bojovat spolu s Brity proti těm, kdo takové činy páchají, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

09:27

Podle šéfa Evropské komise Junckera zbabělé útoky, jak byl ten v Manchesteru, jen posilují odhodlání společně porazit pachatele podobných činů.

09:20

Shrnutí dosavadního vývoje:

- V pondělí ve 22:35 otřásl koncertní halou v Manchesteru výbuch. V hale předtím vystupovala americká zpěvačka Ariana Grandeová.

- Podle dosavadních informací zemřelo 22 lidí, 59 dalších vyvázlo se zraněním

- Podle policie útočil sebevražedný atentátník, který se odpálil ve foyer multifunkční haly.

- K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

09:18

Britská policie kvůli podezřelému balíčku evakuovala autobusové nádraží Victoria v centru Londýna. Uzavřela i několik ulic v jeho okolí, uvedla zpravodajská BBC. Na stanici Victoria jezdí i autobusy z České republiky.

08:54

V sídle ministerského předsedy v Downing Street jsou vlajky staženy na půl žerdi.

23.května 2017 v 08:38, příspěvek archivován: 23.května 2017 v 08:54

VIDEO: Flags being lowered to half-staff over Downing Street #Manchester https://t.co/gQIuR5wDDT

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Flags being lowered to half-staff over Downing Street #Manchester https://t.co/gQIuR5wDDT

08:53

Policie evakuovala a uzavřela londýnské autobusové nádraží Victoria Coach Station. Nedaleko od něj našla podezřelý předmět. Uzavřené jsou i ulice a silnice v okolí, uvedla BBC.

08:48

Manchesterská policie zřídila na místním fotbalovém stadionu podpůrné středisko pro oběti teroristického útoku při koncertu v manchesterské aréně. Svou pomoc nabídli také pracovníci britské státní zdravotní služby (NHS), kteří jsou zrovna v Manchesteru na konferenci. Na internetu se objevily výzvy k darování krve. Atentát si vyžádal přinejmenším 22 obětí a desítky zraněných.

08:44

„Došlo k ní, když jsme zrovna opouštěli koncert, takže asi tři až pět minut poté, co zpěvačka odešla z podia. Slyšeli jsme u východu výbuch, chvilku se nic nedělo, pak se ozval křik a fanoušci běželi odtamtud přímo k nám,“ popsala Českému rozhlasu Nikola Trochtová, která byla v době exploze na koncertě. O tom, co se stalo, se dozvěděla až na hotelu. Trochtová v rozhovoru pro Rozhlas uvedla, že před koncertem nebyly téměř žádné bezpečnostní prohlídky.

08:24

Zatím není jasné, zda mezi 22 mrtvými je započítám i pachatel. Podle policisty Iana Hopkinse zatím není možné sdělit stáří všech obětí, mezi oběťmi útoku jsou ale i děti.