Policie a záchranáři odvážejí postřeleného muže, který chtěl zaútočit na dánského autora karikatury Mohameda. (2. ledna 2009)

Policie a záchranáři odvážejí postřeleného muže, který chtěl zaútočit na dánského autora karikatury Mohameda. (2. ledna 2009) | foto: AP

Útočník na dánského kreslíře byl údajně zatčen už loni v Keni

  • 11
Somálec, který se v pátek pokusil zabít dánského kreslíře Kurta Westergaarda, autora jedné z kontroverzních karikatur proroka Mohameda, byl prý již loni zatčen v Keni, údajně kvůli podezření z přípravy útoku na americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou. Tvrdí to dánské noviny. Dánský velvyslanec v Keni však tuto informaci označil za nepodloženou.

Dánský list Politiken napsal, že dánská výzvědná služba PET měla informace o tom, že osmadvacetiletý Somálec byl v září zadržen v Keni kvůli údajné účasti na chystaném útoku na americkou ministryni zahraničí. Později byl propuštěn kvůli nedostatku důkazů, napsal dánský list s odvoláním na nejmenované zdroje.

Clintonová Keňu navštívila v srpnu v rámci jedenáctidenní oficiální cesty po afrických zemích.

Dánský velvyslanec v Keni Bo Jensen však uvedl, že Somálec byl v té době zatčen kvůli neúplným cestovním dokumentům. Keňské úřady podle něj nikdy ambasádě nesdělily, že byl podezřelý z přípravy útoku na Clintonovou a že dánský list prý nepochopil situaci.

PET dnes informace o somálském útočníkovi ani informaci dánského listu nekomentovala.

Somálec byl v sobotu obviněn ze dvou pokusů o vraždu poté, co vyzbrojený nožem a sekerou pronikl v pátek večer do domu dánského kreslíře Westergaarda. Obvinění ten den popřel. - čtěte Somálec se sekyrou chtěl zabít dánského autora karikatury Mohameda

Westergaard je jedním z 12 dánských kreslířů, kteří v roce 2005 nakreslili pro list Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí.

Podle Jakoba Scharfa, který řídí výzvědnou službu PET, byl útok "spojen s terorismem", protože útočník má blízké vazby na somálskou militantní islamistickou skupinu Šabáb, jejíž členy policie podle Reuters již dlouho sledovala v souvislosti s hrozbami proti Westergaardovi. Scharf však Keňu a žádný plánovaný útok na Clintonovou nezmínil.

Karikatury Mohameda

Skupina Šabáb v sobotu popřela, že útočník byl jejím členem, ale útok na Westergaarda přivítala jako "statečný čin proti zločinnému kreslíři". Islám zakazuje jakékoli zpodobňování proroka z obavy před uctíváním idolů. Dánský deník se již dříve za uveřejnění karikatur omluvil.

Westergaardova kresba byla považována za jednu z nejprovokativnějších a od jejího zveřejnění útočníci několikrát usilovali o jeho život, uvedla AP. Od února 2008 je kreslíř pod nepřetržitou policejní ochranou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video