K nejznámějším kontraktorům patří bezpečnostní firma Blackwater

K nejznámějším kontraktorům patří bezpečnostní firma Blackwater | foto: Profimedia.cz

USA zaplatily soukromým firmám v Iráku už skoro 100 miliard dolarů

  • 12
Spojené státy zaplatily soukromým firmám od začátku okupace Iráku už téměř 100 miliard dolarů. Firmy zaměstnávají 180 tisíc lidí, víc než je oficiální počet amerických vojáků. Kontraktorům vládne sporná společnost KBR s čtyřicetitisícovou "armádou" zaměstnanců.

Studii o zakázkách pro soukromé firmy představil rozpočtový výbor amerického Kongresu.

Podle ní by se zakázky, které soukromé firmy dostaly od Pentagonu a dalších státních úřadů, měly ještě letos vyšplhat na sto miliard dolarů.

Různé soukromé firmy mají v Iráku 180 tisíc zaměstnanců. Asi nejvíc na očích jsou bezpečnostní společnosti. Do obecného povědomí je přivedla aféra firmy Blackwater, jejíž žoldnéři zastřelili loni v září při průjezdu konvoje Bagdádem osm Iráčanů. Soukromí kontraktoři ale zajišťují plejádu dalších služeb, od praní prádla po stavbu mostů. - čtěte Irák chce soud s žoldáky

Autoři studie upozorňují, že částka je nepřesná, protože zejména z prvního období po invazi chybí dokumenty a doklady, kolik peněz a kam z veřejných prostředků teklo.

Studie uvádí, že do rukou soukromých firem putuje zhruba pětina přímých nákladů na válku. Do celkové sumy se ale nezapočítávají renty pro invalidy, péče o zraněné a ušlý obchodní zisk.

Největším kontraktorem je podle zprávy firma Kellogg, Brown & Root (KBR), která má v Iráku čtyřicet tisíc lidí. Původně patřila koncernu Haliburton, který až do nástupu na post viceprezidenta vedl Dick Cheney. Po vlnách kritiky ale koncern dceřinou firmu oddělil a v roce 2006 ji dal na burzu.

Letos v březnu se KBR opět stala terčem kritiky. Noviny Boston Globe totiž zjistily, že 21 tisíc ze zaměstnanců placených z veřejných prostředků je registrováno na Kajmanských ostrovech tak, aby nemuseli platit daně z příjmu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video