Záležitost se týká případu 24 vagonů se zlatem, šperky, porcelánem, obrazy, koberci a uměleckými předměty. Ilustrační foto

Záležitost se týká případu 24 vagonů se zlatem, šperky, porcelánem, obrazy, koberci a uměleckými předměty. Ilustrační foto | foto: ČTK

USA se omluvily maďarským Židům za vykradený zlatý vlak

  • 38
Spojené státy se omluvily maďarským Židům, jejichž majetek ukradli američtí vojáci na konci druhé světové války ze "zlatého vlaku", ve kterém nacisté převáželi cennosti z Maďarska do Bavorska. Washington se již v březnu dohodl se zástupci maďarských Židů na odškodnění 25,5 milionů dolarů.

Americké ministerstvo spravedlnosti vydalo dnes omluvu, v níž uznává, že někteří američtí vojáci nevrátili sebrané předměty.

"Spojené státy litují nesprávného chování některých svých vojáků a snaží se v tomto vyrovnání poskytnout smysluplné vyrovnání těm maďarským Židům, kteří přežili holokaust, dosud žijí a potřebují finanční pomoc," uvádí se v prohlášení.

Záležitost se týká případu 24 vagonů se zlatem, šperky, porcelánem, obrazy, koberci a uměleckými předměty, které nacisté zabavili asi 800.000 maďarských Židům během roku 1944.

To vše Němci při ústupu z Maďarska naložili do speciálního vlaku a snažili se převézt do Bavorska.

Již po cestě ze "zlatého vlaku" kradli sami nacisté, ale i Maďaři a Rakušané. Když vlak zadržely americké jednotky, americké vojenské orgány vlak zabavily jako německý majetek a v prvních měsících po válce odmítaly jeho obsah maďarské židovské
obci vrátit s tím, že nelze zjistit, komu cennosti skutečně patřily.

Mezitím však, jak se později zjistilo, některé věci  rozkradli důstojníci i řadoví vojáci. Další předměty jako bytové doplňky byly přidělovány k vybavení amerických okupačních velitelství v jižní části Německa a Rakouska.

Část cenností byla později vydražena ve prospěch americké židovské obce,
přičemž některé předměty koupili důstojníci.

Žalobu podali maďarští Židé v Miami, kam jich řada po válce přesídlila.

Podle textu dohody nebudou vypláceny přímé kompenzace, ale peníze budou použity na sociální programy ve prospěch maďarských obětí holokaustu.

Ty žijí v řadě zemí, proto z částky půjde 40 procent příslušným organizacím do Izraele, 22 procent do Maďarska, 21 procent do Spojených států, sedm procent do Kanady a zbývajících deset procent do několika dalších zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video