Americké studie o radaru s Ázerbájdžánem nepočítaly.

Americké studie o radaru s Ázerbájdžánem nepočítaly. | foto: Profimedia.cz

USA nevědí, zda by radar v Ázerbájdžánu fungoval

  • 518
Americká protiraketová agentura je překvapena ruským návrhem umístit radar do Ázerbájdžánu. Podobným návrhem se prý v minulosti nikdo nezabýval. Mluvčí agentury pouze zopakoval, že ze všech evropských míst, které Američané zvažovali, nejvíc odpovídají Polsko a Česká republika.

Protiraketový radar

"Nevím, zda byly provedené nějaké studie, které by zvažovaly polohu na místech jako je Ázerbájdžán," řekl podle amerických médií mluvčí agentury Rick Lehner.

Naopak přiznává, že agentura hledala po celé Evropě, aby nakonec vytipovala pro stanici nejvhodnější polohu: "Místa pro základnu se střelami a pro radar, která odpovídala našim požadavkům, jsou Polsko a Česká republika."

Možnost využít stávající radarovou stanici Gabala v Ázerbájdžánu, kterou si Rusko pronajímá, navrhl ve čtvrtek americkému prezidentu Bushovi jeho ruský protějšek Putin na německém summitu G8. - více zde

V tom případě by pak podle Kremlu nebylo třeba stavět další radar a Rusko by proti americkému obranému systému nemělo námitky.

Prezident Bush označil návrh za zajímavý, obě strany prý o něm budou dále jednat.

O americké základně bude Bush dnes mluvit i s polským prezidentem Lechem Kaczynským. V Polsku Američané plánují vybudovat raketovou část systému, v ČR radar.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video