Miliony Texasanů jsou už několik dní v rekordně mrazivém počasí bez elektřiny....

Miliony Texasanů jsou už několik dní v rekordně mrazivém počasí bez elektřiny. (16. února 2021) | foto: Reuters

Miliony lidí v Texasu jsou bez elektřiny. Jste slaboši, napsal starosta

  • 127
Rekordně mrazivé počasí už několik dní sužuje jih Spojených států. Jednou z nejhůře zasažených oblast je Texas, kde jsou miliony lidí bez elektřiny. Starosta města Colorado City Tim Boyd s nimi příliš nesoucíti. Prohlásil, že někteří obyvatelé jsou lenoši, kteří jen čekají, až se o ně postará stát.

„Mám plné zuby lidí, kteří shánějí dávky,“ napsal starosta na v nyní už smazaném facebookovém příspěvku. „Nikdo vám a vaší rodině nic nedluží, ani místní vláda nemá odpovědnost vám pomáhat v situacích, jako je tato.“

Obyvatele města, kteří neměli k dispozici elektřinu, obvinil z „lenosti“. „Pokud nemáte elektřinu, zvedněte se a vymyslete plán, jak udržet vaši rodinu v teple a bezpečí,“ vyzval Boyd. „Přežijí jen silní, slabí zahynou.“

„To je bohužel důsledek socialistické vlády, která živí lidi vírou, že jen pár lidí bude pracovat a zbytek bude závislý na dávkách,“ myslí si starosta. „Je mi líto, že nemáte k dispozici elektřinu a vodu. Ale byl bych zatracen, pokud bych zásoboval kohokoliv, kdo je schopen se o sebe postarat sám.“

Boyd se později za svá slova omluvil s tím, že nechtěl „zranit důchodce či kohokoliv, kdo opravdu potřebuje pomoc“. Zopakoval, že jeho slova mířila na „ty lidi, kteří jsou líní se zvednout a postarat se o sebe“. Oznámil, že podal rezignaci a nebude už znovu kandidovat na starostu.

Trpící Texas

Okolo čtyř milionů obyvatel Texasu je v nezvykle chladném počasí bez elektřiny. V mnoha případech tento stav trvá celé dny a lidé kvůli tomu vyhledávají azyl v takzvaných „ohřívacích centrech“. 

„Domy v Texasu běžně nemají izolaci pro chladné počasí, což znamená, že teploty uvnitř rychle spadly k nule poté, co selhalo vytápění. Také praskalo zamrzlé potrubí, navzdory snahám některých obyvatel uchránit je před zimou za pomoci peřin,“ popisuje BBC mrazy v Texasu. „Je to horší než hurikán,“ řekla agentuře AP Natalie Harrellová z Houstonu.

OBRAZEM: Sníh a mráz dál svírají jih USA: miliony lidí jsou bez proudu

Nepřipravení byli podle všeho také provozovatelé elektrické rozvodné sítě, která kolabuje kvůli souhře několika faktorů. Jedním je extrémní poptávka způsobená využíváním elektrických přímotopů. „Zároveň byla za mrazivých podmínek vyřazena z provozu značná část plynových elektráren ve státě... Mnohé větrné turbíny v Texasu zamrzly a přestaly fungovat,“ píše deník The New York Times (NYT).

Někteří republikáni vnímají zamrznutí větrných turbín jako doklad nespolehlivosti demokraty prosazovaných obnovitelných zdrojů energie. List Washington Post podotýká, že větrná energie tvoří jen deset procent celkové energie vyráběné v Texasu během zimy.

Skupina ERCOT, která dohlíží na provoz texaské sítě, přiznala, že nedostatek energie způsobilo selhání tradičních „tepelných“ zdrojů, uhlí, jádra a zejména zemního plynu. Média připomínají nižší míru regulace energetiky v Texasu a absenci propojení s elektrickými sítěmi okolních států. Za současné krize se tak místní dodavatelé nemohou opřít o pomoc zvenčí, zároveň v částech Texasu cena elektřiny nárazově narůstala i na více než stonásobek.

Guvernér Texasu označil reakci ERCOTu za „neakceptovatelnou“. Požaduje rezignaci vedení a provedení důkladné kontroly toho, proč se Texas potýká s takovými problémy.

V důsledku vlny extrémního počasí napříč USA zahynulo nejméně 20 lidí, uvádí AP. Mezi oběti „zimní bouře“ počítá i tři lidi, které našly mrtvé na pobřeží Severní Karolíny poté, co se tudy nečekaně přehnalo tornádo. V oblasti texaského Houstonu zemřeli čtyři členové jedné domácnosti při požáru, který vznikl po rozdělání ohně v krbu. Další úmrtí způsobovaly dopravní nehody a otravy oxidem uhelnatým.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video