Při požárech v severní Kalifornii zahynuli další tři lidé. Letošní bilance...

Při požárech v severní Kalifornii zahynuli další tři lidé. Letošní bilance řádění živlu v nejlidnatějším státě USA tím stoupla na 11. (10. září 2020) | foto: Reuters

Při požárech v USA zahynuli další tři lidé. Popelem lehlo víc než 2 000 domů

  • 4
Letošní bilance řádění živlu v nejlidnatějším státě USA stoupla na jedenáct obětí. „Těla třech nových obětí byla nalezena v okrese Butte severně od hlavního města Sacramenta,“ sdělil místní šerif Kory Honea. V oblasti shořelo již více než dva tisíce obytných domů. Dosud neidentifikovaná těla se nacházela na dvou různých místech, konkrétně je šerif nespecifikoval.

Shluk požárů v severní Kalifornii, jejichž ohnisko je zhruba 300 kilometrů severně od San Franciska, se během středy rychle rozšířil a přiměl k evakuaci tisíce lidí. Podle hasičů bylo poškozeno či zcela zničeno 2 000 budov.

Okres Butte se nachází poblíž horského města Paradise, které bylo v listopadu 2018 téměř celé zničeno požárem známým jako Camp Fire. Na 85 lidí tehdy zahynulo a desetitisíce obyvatel přišly o střechu nad hlavou.

S celkem 28 většími požáry v Kalifornii ve středu zápasilo na 14 000 hasičů. V úterý překonal stát svůj smutný rekord, když tam za letošní sezonu požárů lehlo popelem přes 9 308 kilometrů čtverečních porostu. Plocha spálené půdy se od té doby dále zvětšila a již překonala hranici 10 000 kilometrů čtverečních, uvedla agentura DPA.

S plameny se potýkají také další státy na tichomořském pobřeží USA, Washington a Oregon. V Oregonu ve středu na několika místech lehly popelem úhrnem stovky domů, guvernérka státu v této souvislosti varovala před „největší ztrátou na životech a majetku“ v dějinách státu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video