Zemřela matce v náručí. Policie ukázala zásah, při němž zabila dívku v kabince

  • 684
Losangeleská policie v pondělí zveřejnila video ze čtvrtečního incidentu, při němž přišla o život čtrnáctiletá dívka. Tu nešťastnou náhodou zastřelil v obchodním domě policista, jenž zasahoval proti agresivnímu zákazníkovi. Dívčina smrt v USA vyvolala debatu nad tím, jestli bylo použití smrtící síly opravdu nezbytné. Útočník, který na místě rovněž zemřel, totiž nebyl ozbrojen.

Záběry z incidentu ukazují, jak jeden z policistů po vstupu do obchodního domu Burlington na muže podezřelého z napadání zákazníků třikrát vypálil. „Jedna z kulek se odrazila od podlahy a ve zkušebních kabinkách zasáhla dívku, která tam byla se svou matkou,“ uvedla v pondělí policie.

Policie zastřelila omylem 14letou dívku v šatně obchodu

Dívku policie identifikovala jako čtrnáctiletou Valentinu Orellana-Peraltovou. Děvče utrpělo střelnou ránu do hrudníku, které na místě podlehlo.

O život přišel také útočník. Podle úřadů jde o čtyřiadvacetiletého Daniela Elena Lopeze. Strážník, jenž střílel, dostal podle listu The Guardian placenou dovolenou. Jeho jméno policie nezveřejnila.

„Dívka byla v době zásahu v kabině se svou matkou, kde si zkoušela šaty na Vánoce. Své matce zemřela v náručí,“ uvedli v pondělí právníci zastupující rodinu Orellana-Peraltových.

Ze záznamu vyplývá, že policie na tísňové lince 911 přijala několik volání o pomoc. Zaměstnankyně obchodu policii nahlásila, že jeden ze zákazníků se chová agresivně a nařídila proto evakuaci obchodu. 

Celé publikované video:

„Má zámek na kolo, kterým mlátí lidi,“ řekla žena dispečerce s tím, že muž u sebe asi nemá zbraň ani nůž. Nevyloučila, že je pod vlivem drog. Další volající ale dispečerům popsali, že útočník může být ozbrojen. Policisté po ohledání Lopezova těla konstatovali, že měl u sebe pouze zámek na kolo.

Policista okamžitě pálil

Na záběrech z bezpečnostních kamer je vidět, že Lopez v obchodě nejprve narážel do zákazníků a poté je napadal. Krátce před příjezdem policie se zaměřil na jednu ze zákaznic, kterou opakovaně surově mlátil a kopal do ní. Žena nakonec se silně krvácející tváří upadla na zem. 

Následně do obchodu vstoupila asi desítka policistů. Jeden ze strážníků zpočátku nařídil ostatním, aby „zpomalili a vzdálili se“. Když ale na konci jedné z uliček se zbožím zahlédl Lopeze, třikrát vystřelil z útočné pušky.

Čtrnáctiletá Valentina Orellana-Peraltová:

Lopez stál v době výstřelů několik metrů od strážníka. Napadená žena byla v tu chvíli již v bezpečí, neboť ležela zasahujícímu policistovi u nohou. Jakmile útočník padl na zem, policisté se k němu seběhli a snažili se ho zachránit. To se jim ale už nepodařilo.

„Tento chaotický incident, který vyústil ve smrt dítěte, je tragický a zničující pro všechny zúčastněné. Je mi hluboce líto ztráty života této mladé dívky a vím, že neexistují žádná slova, která by rodině ulevila od nepředstavitelné bolesti,“ uvedl šéf losangeleské policie Michel Moore.

Bylo to opravdu nutné?

Zveřejněné video vyvolalo napříč USA opět diskusi, jestli bylo použití smrtící síly při zásahu skutečně nezbytné. „Na videu není vidět nic, co by ospravedlňovalo zahájení palby,“ uvedl právník John Hamasaki ze sanfranciské policejní komise, která kontroluje záběry policejních vražd.

„Byl jsem v šoku, když jsem to video viděl. Smrtící síla je až poslední možností,“ popsal Hamasaki s tím, že policisté mají výcvik, aby se nejprve pokusili ovládnout situaci pomocí příkazů, což strážník v tomto případě neudělal. „Vůbec se nesnažil s mužem komunikovat, než ho zabil,“ řekl.

„Je neobhajitelné, že vyškolení policisté zahájili palbu v přeplněném obchodě v době vánočních nákupů, aniž by nejprve s jistotou věděli, zda je podezřelý ozbrojený,“ uvedl v reakci na případ Domingo García, jenž předsedá Lize sjednocených latinskoamerických občanů.

Nejnovější incident Kaliforňanům připomněl případ z roku 2018, kdy policista střílel na podezřelého uvnitř obchodu Trader Joe’s a přitom zabil tamního vedoucího. Zatímco loni losangelské policejní oddělení při zásazích zastřelilo sedm lidí, letos to bylo osmnáct. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video