Republikánský kandidát Donald Trump zvítězil v amerických prezidentských...

Republikánský kandidát Donald Trump zvítězil v amerických prezidentských volbách nad demokratkou Hillary Clintonovou. (9. listopadu 2016) | foto: Reuters

FBI selhala při vyšetřování Trumpovy prezidentské kampaně, tvrdí prokurátor

  • 39
Čtyřleté vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016 skončilo tvrdou kritikou postupů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle amerického prokurátora Johna Durhama neměla FBI „skutečné důkazy“ a příliš se spoléhala na tipy od Trumpových oponentů. Durham ale nevznesl žádná obvinění, informovala agentura AP.

Zhruba třísetstránková zpráva popisuje řadu chybných kroků FBI a ministerstva spravedlnosti, když vyšetřovatelé v roce 2016 zahájili politicky výbušné vyšetřování toho, zda se Trump nebo jeho lidé spolčili s Ruskem, aby ovlivnili výsledek voleb.

V závěrech vyšetřování zaznívá kritika na adresu FBI za to, že úřad zahájil plnohodnotné vyšetřování na základě „nezpracovaných, neanalyzovaných a nepotvrzených zpravodajských informací“. Rychlost, s jakou tak učinil, byla podle zprávy odchylkou od normy.

Vyšetřovatelé měli tendenci upřednostňovat informace, které podporovaly jejich názor, a naopak ignorovat nebo podceňovat ty, které byly v rozporu s jejich přesvědčením, píše se ve zprávě.

Trump omilostnil exporadce Flynna, který lhal FBI o kontaktech s Ruskem

„Neschopnost FBI kriticky analyzovat informace, které byly v rozporu s narativem o tajném vztahu mezi Trumpem a Ruskem, který se objevoval v průběhu celé akce Crossfire Hurricane, je opět velmi znepokojující,“ uvádí se ve zprávě.

Dopad Durhamovy zprávy, ačkoli je vůči FBI ostře kritická, pravděpodobně otupí prokurátorova vlastní minulost a skutečnost, že mnohé ze sedm let starých epizod, které uvádí, již byly důkladně vyšetřeny zvláštním vyšetřovatelem a bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem. Ten nezjistil, že by Trump či jakýkoli jiný Američan s Moskvou záměrně spolupracoval.

FBI také již dávno oznámil desítky nápravných opatření. Přesto Durhamova zjištění pravděpodobně zesílí kontrolu tohoto úřadu v době, kdy se Trump opět uchází o Bílý dům.

Zasahovali jsme do voleb ve Spojených státech, přiznal zakladatel vagnerovců

Durham, bývalý státní zástupce v Connecticutu, byl v roce 2019 Trumpovým ministrem spravedlnosti Williamem Barrem jmenován krátce poté, co Mueller dokončil vyšetřování, které Durham následně prověřoval.

Durhamova zpráva představuje dlouho očekávané vyvrcholení vyšetřování, o němž Trump a jeho spojenci tvrdili, že odhalí rozsáhlá pochybení federálních úřadů. Vyšetřování místo toho podle AP přineslo nevalné výsledky: prokurátoři dosáhli přiznání viny od málo známého zaměstnance FBI, a prohráli jediné dva trestní případy, které dostali k soudu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video