Loď, kterou si pořídil čínský finanční úřad v prefektuře Čchun-an.

Loď, kterou si pořídil čínský finanční úřad v prefektuře Čchun-an. | foto: Telegraph.co.uk

Úředníci čínského berňáku si na služební cesty pořídili luxusní jachtu

  • 24
Výběrčí daní v čínské provincii Če-ťiang se snaží vyvrátit podezření z okázalého hýření. Protikorupční aktivisté na internetu zveřejnili snímky luxusní jachty, kterou si zaměstnanci berňáku pořídili za miliony. Úředníci tvrdí, že loď slouží jen k jejich služebním cestám po rozlehlé přehradě.

Luxusní dopravní prostředek vzbudil nevoli daňových poplatníků u přehrady Čchien-tao (čínsky Jezero tisíce ostrovů) na východě Číny. Snímky lodi se zanedlouho objevily na sociální síti Sina Weibo, čínské obdobě Twitteru.

Administrátor na příkaz shora sice nechal fotky smazat, snímky lodi ale už kolovaly mezi uživateli. Podle agentury AFP stála loď 2,71 milionů jüanů (asi 7,75 milionů korun). Honosné plavidlo měří 32 metrů a nese název Kuo Žuej, což čínsky znamená "Prosperující země".

Podle ironických poznámek na internetu to jsou ale spíš úředníci, kdo kvůli notorické korupci bohatne. "Potřebují snad výběrčí daní v horách helikoptéru?" ptá se uštěpačně jeden z pobouřených uživatelů sociální sítě.

Úředníci pod drobnohledem internetových šťouralů

Finanční úřad v prefektuře Čchun-an se hájí, že plavidlo ke své práci na obří přehradě nutně potřebuje. Horní paluba prý dobře poslouží jako čekárna pro občany, kteří přicházejí s daňovým přiznáním.

Úřad podle serveru telegraph.co.uk později zveřejnil snímky interiéru, který skutečně okupují pracovní stoly. Utlumil tak původní spekulace, že si za peníze daňových poplatníků pořídil vyhlídkovou loď, obyvatelé prefektury se ale dále reptají - berňáku dříve stačila obyčejná rybářská bárka.

Sociální sítě v poslední době přispívají k nebývalé kritice zkorumpovaných úředníků. Minulý týden aktivista Daniel Wu zveřejnil na internetu snímky úředníků s luxusními hodinkami, na které si ze svých platů nemohli nikdy vydělat.

Jezero tisíce ostrovů v prefektuře Čhun-an

Jezero tisíce ostrovů v prefektuře Čhun-an


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video