Teodoro Obiang Nguema

Teodoro Obiang Nguema | foto: Profimedia.cz

UNESCO udělí cenu, kterou platí diktátor. Ochránci lidských práv se bouří

  • 11
Je etické, aby cenu UNESCO pro vědce a výzkumníky sponzoroval diktátor? Lidskoprávní organizace se bouří proti záměru Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu udělit ocenění, jež sponzoruje prezident Rovníkové Guineje. Ten je obviňován z porušování lidských práv a korupce.

UNESCO už od roku 2008 uděluje vědcům cenu, s níž se váže zároveň finanční ocenění tří milionů dolarů. Financuje ji přitom Rovníková Guinea a cena nesla až do letošního roku jméno prezidenta západoafrické země Teodora Obianga Nguemy.

"Je to ostudné a naprosto nezodpovědné, aby UNESCO udělilo tuto cenu, vzhledem k závažným právním a etickým problémům, které ji obklopují. UNESCO se nechává zneužít k očištění poskvrněného obrazu Nguemy a riskuje, že zničí svou důvěryhodnost," uvedlo sedm lidskoprávních organizací ve společném prohlášení.

Obvinění z korupce, volebních podvodů...

Nguema se k moci dostal už před více než třiceti lety během puče, při němž svrhnul svého strýce. Od té doby na ropu bohaté zemi vládne pevnou rukou a mnozí praví, že i zkorumpovanou. Nguema je obviňován z porušování lidských práv, falšování volebních výsledků, korupce a praní špinavých peněz.

Poměry v Rovníkové Guineji

Syn diktátora prošustroval miliony

Vlastně je poté, co povstalci zabili libyjského plukovníka Muammara Kaddáfího, označován za nejdéle sloužícího afrického diktátora. Lidskoprávní organizace jako třeba Human Rights Watch nebo Transparency International proto žádají, aby cena nebyla udělena pod jeho záštitou.

Argumentují i tím, že ani není jasné, odkud peníze provázející cenu pocházejí. A že by raději měly být použity na vzdělání a sociální zajištění obyvatel Rovníkové Guineje. Většina jich totiž, byť je jejich země bohatá na ropu, žije v naprosté chudobě. "Máme informace, které jsme předali pařížskému prokurátorovi, jež nasvědčují, že cena byla financována z veřejných peněz," uvedl právník z Transparency International William Bourdon.

UNESCO cenu přejmenovalo

Teodora Obianga Nguemu a členy jeho rodiny v současné době vyšetřují kvůli korupci a praní špinavých peněz hned tři země, Francie a Španělsko a Spojené státy. Francie minulý týden vydala kvůli finančním machinacím zatykač na Nguemova syna.

Nguemův kabinet všechna obvinění popírá a dušuje se, že se život obyvatel země snaží napravit, staví prý proto třeba nemocnice a školy. A ocenění UNESCO podle něj má podpořit snahy vědců v boji proti nemocem, jako je AIDS, tuberkulóza nebo malárie.

UNESCO se nakonec navzdory protestům rozhodlo v úterý cenu udělit. Po bouři nevole, do níž se zapojili i afričtí intelektuálové a spisovatelé, z ní nicméně zmizelo Nguemovo jméno. Nyní se oficiálně jmenuje Mezinárodní cena UNESCA a Rovníkové Guineje pro výzkum a vědu, připomněla televize BBC na svém webu.

Rovníková Guinea

Rovníková Guinea


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video