Ukrajinské síly si i nadále drží své pozice u města Avdijivka na východě země,...

Ukrajinské síly si i nadále drží své pozice u města Avdijivka na východě země, kde zesílily boje mezi nimi a ruskými jednotkami. (11. října 2023) | foto: Reuters

Rusko u Avdijivky dobylo val z odpadků. Naše pozice držíme, hlásí Ukrajinci

  • 141
Ukrajinské síly si i nadále drží své pozice u města Avdijivka na východě země, kde tento týden zesílily boje mezi nimi a ruskými jednotkami, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruští vojáci v okolí Avdijivky o něco postoupili, šance na obsazení vesnice však nejsou velké, domnívají se odborníci z amerického Institutu pro studium války (ISW).

„Avdijivka. Naše pozice držíme,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinské úřady na začátku tohoto týdne uvedly, že Rusko Avdijivku, která se nachází nedaleko frontové linie, masivně ostřeluje. Ruská armáda tím podle médií zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od města.

Ruské vojenské kanály na Telegramu podle agentury Reuters uvádějí, že se jednotkám Moskvy podařilo mimo jiné zabrat val odpadků, který se tyčí nad Avdijivkou.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v ranní svodce napsal, že v okolí Avdijivky ukrajinská armáda odrazila přes deset nepřátelských útoků.

ISW v poslední zprávě o situaci na frontě uvedlo, že ruské síly podle potvrzených záběrů postoupily jihozápadně od Avdijivky u obce Sjeverne a severozápadně u obcí Stepove a Krasnohorivka.

Zprávy z ruských zdrojů podle analytiků naznačují, že se ruská armáda poučila z předchozích chyb a při útocích na Avdijivku používá nové postupy, které získala z předchozích bojů na Ukrajině.

„Je však nepravděpodobné, že by se taková adaptace a úspěchy na taktické úrovni promítly do širších operačních zisků ruské armády,“ uvedl ISW.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video