Největší aukční síň v Hong Kongu přišla o obraz vydražený za 74 milionů.

Největší aukční síň v Hong Kongu přišla o obraz vydražený za 74 milionů. | foto: /Vincent Yu, AP

Uklízeči v Hong Kongu vyhodili obraz za miliony. Policie prohledává smetí

  • 7
Hongkongská policie prohledává popelnice a pátrá po malbě, která byla před dvěma dny vydražena za 3,7 milionu amerických dolarů (asi 74 milionů korun). Z aukční síně vzápětí zmizela. Pravděpodobně ji však nikdo neukradl, ale uklízeči ji omylem vyhodili do smetí.

Zmizení malby v současnosti vyšetřuje policie. Místní média přišla s verzí, že obraz mohli omylem vyhodit uklízeči, píše The Telegraph.

Inkoustová malba z roku 2012 Snowy Mountain, kterou vytvořil čínský umělec Cchuej Žu-čuo, zmizela podle oznámení čínské aukční síně Poly Auction v úterý poté, co se v pondělí prodala v dražbě.

Malba Snowy Mountain

Policie zmizení díla neklasifikovala jako krádež, nýbrž jako ztrátu.

Dražba se konala v hotelu Grand Hyatt a podle místního tisku je na záznamu z hotelové kamery vidět, jak malbu berou uklízeči. To vyvolalo obavy, že cenná malba skončila s odpadky na městské skládce.

"Nevím, jestli uklízeči hodili obraz do odpadků. A pokud ano, nevím, jestli se jednalo o naše zaměstnance nebo o uklízeče z externí agentury," řekl mluvčí hotelu. Aukční síň případ odmítla komentovat.

Policie proto nyní prohledává odpadky v severní městské čtvrti Tuen Mun.

Obraz Snowy Mountain byl druhým nejdražším prodaným dílem. Na aukci se dražilo 28 děl, které vytvořil Žu-čuo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video