Křižník USS San Jacinto na archivním snímku

Křižník USS San Jacinto na archivním snímku | foto: Profimedia.cz

Americký křižník se srazil s jadernou ponorkou při cvičení v Atlantiku

  • 17
Křižník a jaderná ponorka amerického námořnictva se v sobotu zhruba v 19:30 našeho času srazily u východního pobřeží Spojených států během cvičení. Námořnictvo odmítlo upřesnit lokaci. Pravděpodobnou příčinou kolize je porucha na navigačním zařízení jedné z lodí, nehoda si nevyžádala žádná zranění.

Anonymní zdroj z námořnictva agentuře Reuters řekl, že srážku způsobilo zhroucení kopule sonaru na křižníku třídy Aegis USS San Jacinto. Sonarová kopule je baňaté gumové zařízení pod vodní hladinou na přídi lodě, které ukrývá některé části navigačních a pátracích přístojů

Podle něj spatřila posádka periskop vyčuhující nad hladinu asi 100 až 200 metrů od lodi. Kapitán nařídil vypnout všechny motory, ale na odvrácení srážky už bylo pozdě.

Obě plavidla byla nicméně nadále schopná operovat z vlastních zdrojů energie, atomový pohon ponorky třídy Los Angeles USS Montpelier přežil bez úhony, uvedlo v reakci námořnictvo.

Mluvčí amerického námořnictva Brian Badura agentuře řekl, že takové srážky jsou vzácné a že již započalo vyšetřování celé události.

Námořnictvo také odmítlo upřesnit, kde přesně se plavidla srazila, a nadále vyhodnocuje škody. Obě plavidla mají základnu v Norfolku ve Virginii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video