Julija Tymošenková se tísní v přeplněné soudní místnosti.

Julija Tymošenková se tísní v přeplněné soudní místnosti. | foto: AP

Tymošenkové se v žaláři vážně přitížilo, lékaře jí nenabídli

  • 39
Zdravotní stav bývalé ukrajinské premiérky a předsedkyně nejsilnější opoziční strany Julije Tymošenkové, která je už přes měsíc ve vazbě, se vážně zhoršil. Oznámil to právník političky Serhij Vlasenko.

"Má horečku 38 stupňů Celsia. Nehledě na tuto skutečnost jí nebyla nabídnuta žádná lékařská péče," řekl Vlasenko. Domnívá se, že expremiérku trápí zánět nosohltanu.

Tymošenková, která čelí obviněním z poškození státu při uzavření kontraktu na dovoz ruského plynu v roce 2009, v minulosti opakovaně žádala soud, aby jí povolil návštěvu osobního lékaře, což tribunál vždy zamítl.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví nicméně tvrdí, že do věznice vyslalo vlastní lékaře, kteří ji více než jednou prohlédli. Podle nich byl její zdravotní stav uspokojivý.

Tymošenková chce podrobné vyšetření od osobního lékaře

Ministerstvo rovněž dodalo, že několikrát sama odmítla lékařskou prohlídku. Tymošenková a její právníci označují takovéto prohlídky za čistě "zrakové", na jejichž základě je obtížné stanovit diagnózu.

Proto prý trvají na vlastním lékaři, kterému bude umožněno vykonat podrobné vyšetření a provést testy. Tymošenková je od počátku srpna ve vazbě a čelí obvinění z překročení úředních pravomocí.

Toho se údajně dopustila v roce 2009, kdy jako předsedkyně ukrajinské vlády uzavřela s Ruskem prý nevýhodnou smlouvu na nákup zemního plynu. Obžalovaná obvinění odmítá a označuje je za politickou mstu prezidenta Viktora Janukovyče. Další stání v procesu je stanoveno na 27. září.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video