Kdo nahradí zemřelého „otce“ Turkmenů?

Kdo nahradí zemřelého „otce“ Turkmenů? | foto: Profimedia.cz

Turkmeni hledají nového „bašiho“, čas mají do února

  • 8
Prezidentské volby v Turkmenistánu se budou konat 11. února. Rozhodla o tom Lidová rada, nejvyšší zastupitelský sbor v zemi. Nástupce zesnulého autoritativního prezidenta Saparmurata Nijazova vzejde z šesti kandidátů, mezi nimiž je i prozatímní prezident Gurbanguli Berdymuhamedov.

Berdymuhamedov se prezidentským kandidátem stal i přesto, že turkmenská ústava zakazuje prozatímní hlavě státu ucházet se o nejvyšší post. Mezi dalšími kandidáty jsou ministerští náměstci a méně známí politici.

Jejich výběr má podle kandidatury AP navodit dojem pluralitních voleb. Berdymuhamedov minulý týden uvedl, že volby se odehrají na demokratických základech, které vytvořil "velký vůdce". To je podle analytiků znamení, že hlasování bude v rozporu s demokratickými principy.

Celkem 2500 členů Lidové rady, kteří jsou zčásti jmenováni a zčásti voleni, dnes o demokratičnosti a transparentnosti voleb ujistil předseda turkmenské volební komise. Na volby podle něj budou moci dohlížet zahraniční pozorovatelé.

Po smrti Nijazova se vynořily spekulace o boji o nástupnictví. Turkmenbaši, čili vůdce či otec všech Turkmenů, svého nástupce nestanovil. Hlavou státu se podle ústavy na přechodnou dobu měl stát předseda parlamentu Ovezgeldy Atajev; ten byl však z této funkce odvolán a nejvyšší úřad byl svěřen vicepremiérovi Berdymuhamedovi. Ústavu může změnit Lidová rada.

Na stabilitě v Turkmenistánu má zájem Rusko i Západ. V zemi se nacházejí bohaté zásoby ropy a zemního plynu. Za strategickou je považována i poloha Turkmenistánu, který hraničí s Íránem a Afghánistánem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video