Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan | foto: Reuters

Turecký premiér se omluvil za masakr Kurdů před osmdesáti lety

  • 14
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se omluvil za brutální potlačení kurdského povstání v letech 1934 až 1936. Je to poprvé, co se Ankara omluvila za bombardování a ostřelování města Dersim na jihovýchodě země, při kterém zahynulo téměř 14 tisíc Kurdů.

"Pokud je potřeba se jménem státu omluvit, tak se omlouvám," prohlásil podle agentury AP Erdogan v televizi. Reagoval tak na výzvu poslance opoziční Republikánské strany, který prohlásil, že během masakru přišel o desítky příbuzných.

Erdogan svou omluvu doprovodil výzvou, aby se i nejsilnější opoziční strana postavila čelem ke své historii, protože to byla právě ona, kdo stál v době masakru u moci. Podle analytiků je omluva především taktikou, jak pošpinit šéfa republikánů Kemala Kilicdaroglua.

Gesto tureckého premiéra přichází v době, kdy se opět rozhořely boje mezi Ankarou a kurdskými separatisty na jihovýchodě země. Turecká armáda minulý měsíc vpadla do severního Iráku, kde se skrývají bojovníci Kurdské strany pracujících.

Pokud kurdští rebelové nesloží zbraně, jejich odpor rozdrtíme, hrozí Ankara. Boje, které trvají od roku 1984, si už vyžádaly přes 40 tisíc životů.

Provincie Tunceli, dříve známá jako Dersim

Provincie Tunceli, dříve známá jako Dersim


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video