Diskuze

Erdoganovi o Švédsko s Finskem nejde, jen rozehrál novou hru, míní list

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svým postojem k možnému členství Švédska a Finska v Severoatlantické alianci rozehrál další hru, v níž mu o vstup těchto zemí do NATO vůbec nejde. Jeho cílem je posílení vlastní pozice na domácí politické scéně či snaha přimět USA, aby mu mimo jiné umožnily nákup nových stíhaček F-16. Napsal to turecký opoziční server Ahval.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro svou strategickou polohu je dobré mít Turecko na své straně. Také by se mohlo klidně spojit s Ruskem. Mám ale velké pochybnosti o jeho důvěryhodnosti v NATO. Abychom ve spolku s ním nedopadli jako my před časem s "věrnými spojenci" Anglii a Francii v Mnichově

0 0
možnosti

Erdogan nás, Západ doopravdy miluje. A přitom, mu jen naši šikovní hoši zorganizovali vojenský převrat, kdy už vrtulník s komandem co mu mělo zakroutit krkem byl na cestě. Ten co pak, když se to nepovedlo skončil u nás v Řecku. Je prostě přecitlivěly a není schopen ocenit hodnoty jejichž nositelem Západ výhradně je. Zvlášť to, jak se naše politika opírá o necochvějne morální zásady. Nicméně dokud z nás bude mít strach, zůstane nám přes nějakou tu neposednost věrným spojencem.

0 0
možnosti

Turecko moc dobře ví, že ultimátním cílem Ruska je dobýt Konstantinopol a Úžiny. Je to neoddělitelně spojené s ruským mýtem "třetího Říma", což je ideologické zdůvodnění, z ryze praktického hlediska je štve izolace v Černém moři.

Turecko je v NATO na ochranu před těmito ruskými sklony a výměnou nabízí schopnost uzavřít Úžiny podle konvence z Montreux. Ačkoli je to trochu obtížný partner, což nejspíš vychází z tradičního orientálního stylu vyjednávání, svoji roli splnilo a Úžiny zavřelo.

Kurdové by si určitě zasloužili svůj stát, nebo nějaké plnoprávné uspořádání v rámci Turecka, ale jejich hlavní organizace PKK je bohužel komunistická strana, což jejich úsilí příliš nepomáhá.

Za Osmanské říše byli Kurdové součástí mnohonárodnostní říše, kde rozhodujícím kritériem bylo, zda je člověk muslim nebo ne. Navíc většina Kurdů jsou sunnité, což bylo v Osmanské říši de facto státní náboženství. Problémy nastaly až s vytvořením národního tureckého státu po 1. světové válce. Trochu mi není jasné, proč Erdoganova náboženská strana nezdůrazňuje společenství všech muslimů a odbourání nacionalistických předsudků. Asi je víc populistická než náboženská...

4 0
možnosti

M87i43l95a48n 39C80e11p86e45k

16. 5. 2022 22:00

Poslušně hlásím, všechno prošlo hladce. Jenom když jsem ty slečinky pouštěl z baráku, tak z protějšího bytu vyšel nějakej Turek. Na hlavě měl fez a pokusil se rušit noční klid... – Jak to dopadlo? – No dal jsem mu přes držku a byl zticha.

2 0
možnosti

Napsal to turecký opoziční server Ahval. a není to dezinformace, když to píšou opozičníci?

Zatímco obchodní výměna ČR s Tureckem je kolem 80 miliard Kč, je prý Erdogan frustrovaný, vyjadřuje se neomaleným způsobem, vytváří zmatek, eskaluje, handluje... jak uvádí autoři článku. Buď tam byla vládní delegace ČR v roce 2019 zbytečně nebo zapomněla Erdoganovi ozřejmit, jak se má chovat podle evropských parametrů a hodnot.

0 0
možnosti

R71o93m72a46n 69S90l12u36k51a

16. 5. 2022 21:26

A vám nevadí, že diskutujete na opozičním serveru pana Babiše? ;-D

1 0
možnosti

Možná Erdogan udělá "ústupek" a postačí mu vydání Gülena z USA :-)

0 0
možnosti

Turecko se dostalo do NATO jen náhodou za našeho totáče, protože NATO tak chtělo mít svého člena na hranici se Sovětským svazem. Ovšem mít tam Turecko už dávno nemá smysl, takže by s e klidně mohlo vypustit.

1 0
možnosti

Smysl to samozřejmě má

1) Strategická poloha Turecka - mj. Bospor

2) Lépe mít Turka na své straně než v náručí Ruska/Číny

3) Turecká armáda má svou váhu a sílu

2 0
možnosti

Z Finska dneska zaznělo, že PKK je ilegální v celé EU, takže není co řešit.

1 0
možnosti

Máme v EU vlastního Erdogana v Maďarsku.

A zajímavé je, že Orbanovi, co vydírá EU podobným způsobem, tady poměrně dost těch, co tady odsuzují Erdogana fandí.

Vskutku zajímavé.

2 1
možnosti

Orbán proti členství Finska a Švédska nic nemá.

1 0
možnosti

T76o68m38a90s 23V59r18l52i21k

16. 5. 2022 16:38

Pochopitelne, proste Turek vydira, kdy muze.

0 0
možnosti