Smrt mladíka vyvolala v Ankaře nepokoje. Dav zaútočil na domy syrských migrantů

  • 73
V turecké metropoli rozvášněný dav zaútočil na domy a obchody syrských migrantů. Stovky lidí ve středu večer pochodovaly čtvrtí Altindag, rozbíjely výlohy, okna, převracely a zapalovaly automobily. Turecká policie oznámila, že v souvislosti se střety zadržela 76 lidí. Násilnosti vypukly den poté, co při pouliční bitce skupiny tureckých a syrských mladíků utrpěl smrtelná zranění osmnáctiletý Turek.

Při řádění davu utrpěla zranění malá syrská dívka, kterou zasáhl kámen do hlavy, uvedl šéf turecké pobočky Červeného půlměsíce Kerem Kinik. „Která z našich tradic velí házet v noci kamení na lidská obydlí? Mnoho uprchlíků nás kontaktovalo s tím, že se obávají o životy svých dětí,“ uvedl Kinik.

Obrazy zkázy po rabování zveřejnil na Twitteru například poslanec Mustafa Yeneroglu, který v parlamentu zastupuje opoziční Stranu demokracie a pokroku (DEVA). Ankarská radnice ještě v noci informovala, že protesty v ulicích už skončily.

Zhruba polovina ze zadržených tureckou policií už měla záznam v rejstříku trestů. Některé lidi policie zadržela kvůli tomu, že šířili falešné informace na sociálních sítích a podněcovali ostatní ke střetům.

Násilnosti v ulicích byly podle DPA zřejmě odvetou za incident, po kterém zůstal jeden mrtvý. Při pouliční bitce byli v úterý zraněni dva mladí Turci, jeden z nich ve středu zraněním podlehl. Policie zatkla dva podezřelé, podle agentury Anadolu jde o cizince.

Úřady ve čtvrtek vyzvaly obyvatele, aby nevěnovali pozornost falešným informacím na sociálních sítích. V poslední době mezi tureckými uživateli internetu koluje mnoho nepravdivých či zkreslených informací o nelegální migraci. Zvýšily se hlavně obavy z přílivu nelegálních migrantů z Afghánistánu. Informační server Teyit například opakovaně vyvracel falešnou informaci, že utečenci z Afghánistánu se zmocnili některých tureckých měst a vyvěsili nad nimi své prapory.

Turecko na svém území hostí 3,7 milionu syrských uprchlíků, ale i stovky tisíc dalších migrantů. V poslední době přibývá zejména žadatelů o azyl, kteří přicházejí z Afghánistánu. Turecké úřady se ale snaží přílivu dalších utečenců bránit. Ankara také odmítla návrh Washingtonu, že by Turecko mohlo hostit afghánské bývalé spolupracovníky americké armády, kteří si vyřizují povolení pro vystěhování do Spojených států.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video