Lynndie Englandová

Lynndie Englandová - Svobodnice Lynndie Englandová. (3. května 2005) | foto: Jeff Mitchell, Reuters

Trýznitelka z Abú Ghrajbu je vinna, hrozí jí 10 let

  • 49
Mučitelka vězňů z Abú Ghrajbu, desátnice Lynndie Englandová, je vinna v šesti ze sedmi bodů obžaloby. Rozhodl tak americký vojenský soud. Vojačka, která například držela nahého Iráčana na vodítku, může jít až na deset let do vězení.

Englandová byla poslední z devíti amerických vojáků, kteří byli v souvislosti se skandálem souzeni.

Svět pobouřily hlavně fotografie, na nichž drží nahého Iráčana na psím vodítku a baví se nad vězni v ponižujících pozicích. Skandál kolem mučení v Abú Ghrajbu vynesl americké armádě mezinárodní ostudu.

Obhájci postavili obranu Englandové na tom, že trpěla depresí a že má tendenci snadno podlehnout nadřízeným. V Iráku to byl Charles Graner, který už byl odsouzen k deseti letům vězení a s nímž má Englandová dítě. - více zde

Obžaloba však tyto argumenty odmítla a trvala na tom, že desátnice se týráním vězňů zjevně bavila a že v situacích zachycených na fotografiích neplnila jen rozkazy.

"Věděla, co dělá. Smála se a vtipkovala. Měla potěšení z toho, že se mohla těch věcí účastnit, a to díky vlastnímu nechutnému smyslu pro humor," řekl prokurátor.

Porota shledala dvaadvacetiletou Englandovou vinnou z jednoho případu spiknutí, čtyř případů špatného zacházení s vězni a z neslušného chování. Osvobodila ji pouze z dalšího bodu spiknutí.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video