ilustrační snímek | foto: Reuters

Pracovníci továrny kontaminovali 15 milionů dávek vakcíny Johnson & Johnson

  • 103
Továrna na vakcíny ve Spojených státech znehodnotila velkou várku polotovaru pro očkovací látku od firmy Johnson & Johnson. Informovala o tom samotná farmaceutická společnost. V závodě, kde se vyrábějí dvě různé vakcíny, byly podle informací deníku The New York Times zkombinovány prvky ze dvou výrobních postupů. Kontaminováno bylo množství přípravku odpovídající 15 milionům dávek.

V továrně společnosti Emergent BioSolutions ve městě Baltimore se kromě vakcíny J & J vyrábí také vakcína od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. K pochybení tam došlo před několika týdny a závod pak musel přerušit produkci preparátu J & J na dobu vyšetřování, které vedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Johnson & Johnson oznámil, že jeho proces kontroly kvality odhalil jednu várku lékové substance, která neodpovídala standardům kvality. „Tato várka se nikdy nedostala do plnicích ani dokončovacích fází našeho výrobního procesu,“ uvádí prohlášení firmy. Úřady problém připisují lidské chybě.

NYT to hodnotí jako velmi trapný okamžik jak pro J & J, tak pro skupinu Emergent. Problém nicméně podle amerických médií neovlivnil aktuální distribuci dané vakcíny v USA. Dávky dodávané v těchto dnech byly vyrobeny v Nizozemsku, píše zpravodajský web Axios.

Evropa se dočká vakcíny Johnson & Johnson. První dávky dorazí 19. dubna

Johnson & Johnson nicméně počítal s tím, že závod v Baltimoru vyrobí do konce měsíce desítky milionů dávek její proticovidové vakcíny slíbených americké vládě. Nad těmito dodávkami teď visí otazník, zatímco se řeší problémy s kontrolou kvality, uvedly podle NYT osoby obeznámené se situací.

Vakcína od J & J se na konci února stala třetí schválenou očkovací látkou proti covidu v USA, o necelé dva týdny později pak tuto vakcínu doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Využití přípravku by mohlo výrazně urychlit očkování, protože na rozdíl od dříve schválených se podává pouze v jedné dávce.

8. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video