Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Total Annihilation: Kingdoms

  12:52
- O prázdninách většinou dobré hry, které si distributoři připravují na vánoční sezónu, nevycházejí. Přesto ale firma Cavedog přišla s očekávaným pokračováním oblíbené realtimové strategie Total Annihilation. Hra Total Annihilation: Kingdoms narozdíl od své starší sestry nepřichází oděna do futuristicko-militaristického oblečku, ale, jak název napovídá zahalena závojem tajemství a středověké magie.

Svého času přišla TA s mnoha novinkami. První věcí, která mnohé hráče zaujala, byla animace jednotek. Byla totiž počítána podle aktuální situace, což způsobilo jejich mnohem realističtější a efektnější pohyb. Další zajímavostí byl počet misí a jednotek. Ten byl naprosto ohromující a aby toho nebylo málo, krátce po uvedení hry do prodeje se na internetu začaly objevovat další a další jednotky a mapy. TA: Kingdoms vychází ze stejné filosofie.

Příběh této hry není příliš originální, ale co v dnešní době je? TAK vás přenese do světa Darien. Tomu vládl mocný a moudrý monarcha Garacaias. Ten však odešel a nechal za sebou své čtyři děti, které převzaly vládu nad zemí. Každý vládce představuje jeden živel. Ten se odráží na vlastnostech a vzhledu jednotek, jim podléhajících. S odchodem Garacaia přišla válka. Temné síly se snaží ovládnout Darien. Je na vás zabránit jim ve zkáze země...

Celý příběh je vyprávěn v animovaných sekvencích mezi jednotlivými misemi. Nic nového pod sluncem, řeknete si. Ale chyba lávky. Nevidíte totiž obvyklé rozhýbané jednotky útočící na nepřítele a podobná otřelá klišé. Naopak, video je prezentováno jako pohyb kamerou po velkém statickém plátně. Celkový dojem by se možná dal přirovnat k plynulému pohybu kamery po Maroldově panorámatu Bitvy u Lipan. Grafika těchto "filmečků" je opět stylová, připomíná iluminace starých rukopisů a prozrazuje, že její autoři si dali velkou práci se studiem podkladů.

První mise je stejně jako několik dalších, velice snadná, snad abychom se hned nelekli. Obtížnost nicméně pomalu stoupá až do skoro nehratelnosti v posledních misích. Vaše úkoly budou velice rozmanité. Od klasického "pobij, co se hýbe, a to co ne, také", až po realizaci venkovské vzpoury a la sedláci u Chlumce, ovšem s opačným výsledkem. Budete také vraždit (budete skutečným vrahem, čistá práce), budete prchat před pronásledovateli, či lákat nadšené protivníky do smrtelných pastí.

Z toho je zřejmé, že ani přes podobnou rozsáhlost jako u prvního dílu, nehrozí nuda ni stereotyp. Druhá věc je poněkud zrážející. Po několika misích zjistíte, že najednou hrajete za jiného vládce. Prostě se podle příběhové linie mění národy jako na běžícím pásu. Je to sice nezvyklé, ale na druhou stranu příběh hry je podáván velice poutavým způsobem a střídání národů a tím používání jiných druhů jednotek a také jiného způsobu vedení boje opět zabraňuje stereotypu. Tak například, v jedné misi rozdrtíte nepřátelské opevnění a v následující z téže základny prcháte se svou zraněnou vládkyní, ovšem na druhé straně vozové hradby.

Ke splnění vašich úkolů vám bude sloužit velké množství různorodých jednotek. Ke každému vládci patří trochu jiné, mají však podobné vlastnosti a tak je hra vyrovnaná. Začíná se samozřejmě se základními bojovníky. U temných sil s obyčejnými zombíky, dále se přidají exekutoři s ostrou čepelí a lukostřelci-kostlivci se zápalnými šípy… Postupem ve hře můžete vyrábět značně vytvrdlejší jednotky. A samozřejmě, nejste omezeni pouze na pozemní jednotky. K dispozici budete mít lodě, brázdící oceány i vzducholodě, či různé typy draků. V průběhu hry dojde k několika technologickým zlomům, jako je třeba vynález střelného prachu, což se samozřejmě ve vaší výbavě projeví… V některých speciálních misích můžete narazit na magické artefakty, které vám přinesou i jednotky speciální, jako je třeba zlatý drak. A nakonec, pokud některá vaše jednotka hrdinně bojuje za vlast, může být povýšena. Dostane zlaté prýmky, kopí, šípy nebo čepici a zlepší se její vlastnosti.

Jednotky tentokrát nekupujete za zlato, ale získáváte je magickou cestou. Na několika místech mapy jsou portály, ze kterých prýští surová magie. Stačí jen postavit oltář a z takto získané materie můžete tvořit jednotky do aleluja. Platí však teorie potrubí, čím více jednotek v časovém úseku chcete vytvořit, tím širší potrubí (větší průtok magie) potřebujete. To znamená, že jeden oltář téměř nikdy nestačí.

Každý národ disponuje asi dvacítkou jednotek a k nim v průběhu hry přibývají i jednotky speciální. To vynásobeno čtyřmi potom dává celkový počet jednotek ve hře přesně kolem stovky. A opět, stejně jako v případě původní Total Annihilation platí, že na internetu budou nové, a to brzy. Všechny jednotky, lidské i nelidské se pohybují v nádherně modelované 3D krajině. Prostorovosti terénu se dá využít klasickým způsobem, jsem výše - vidím dále, jsi mrtva, obludo. Tvář krajiny se dá také měnit. Nelíbí se vám strom blízko vašich kasáren? Žádný problém, spalte ho!

Velice pěkně zobrazená jsou zejména lidská města a stavby vůbec. Zajímavé jsou i stromy, kterých je ve hře několik druhů - od smrků až po palmy. Přírodou se také kromě ozbrojených drancujících hord prolétávají ptáčci a popásají jeleni a jiná zvěř. Každým krokem ve světě Darienu vás provází také sousta nejrůznějších zvuků. Od skvělého hlášení amazonských válečnic "My spear is ready" přes smrtelný chropot nepřítel až po zvuk zabodávajícího se šípu. Snad jen jednotky by mohli být poněkud hovornější.

Co však plně nahrazuje menší ukecanost jednotek, kromě velké rozmanitosti misí a jejich zábavnosti, a je největším lákadlem TAK, je hudba. Atmosférická hudba se v TAK sestává z 15 skladeb trvajících celkem okolo 45 minut. Při trvání mise 3 hodiny už to nemusí být tolik, ale v tomto případě si ani nevšimnete, že posloucháte ty samé skladby 5x dokola. Prostě k té hře sedí jako ulité a nejen ke hře. Nedokážu si představit lepší zvukovou kulisu pro čtení heroic fantasy než právě hudbu z Total Anihilation : Kingdoms.

TAK se hraje opravdu dobře. Začátečníci si v prvních misích oťukají své schopnosti a ostřílení stratégové se budou těšit na mnoha hodinové bitvy, kde není problém na hlavu porazit pětisethlavé vojsko protivníkovo, i když to jen po částech - mnoho jednotek na obrazovce znamená pro většinu počítačů zátěž, kterou neunesou.

Jednou z mála slabin této rozsáhlé strategie jsou ovšem hardwarové požadavky. Výrobce uvádí jako minimální konfiguraci P233 32 MB RAM , 80 MB HDD a 4x CD ROM. Optimální je ovšem si zvolit maximální instalaci (450MB) a rozhodně hrát TAK na nějakém rychlejším počítači. Hra podporuje také velké množství 3d akcelerátorů, ke hraní jsou vhodné všechny moderní 3D karty (Voodoo 3, Riva TNT či ATI 128). Pokud tedy máte dostatečně silný počítač a máte rádi real-time strategie, není jiné volby. Svět Darienu Vás očekává.

HODNOCENÍ A ZÁKLADNÍ INFORMACE O HŘE:
Total Annihilation: Kingdoms 80%
Grafika hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Typ hry: strategie
Výrobce/Distributor: Cavedog
Jazyk: anglický
3D karty: ano
Multiplayer: ano
Pro hráče: od 12let
Zvuk hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hratelnost hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hvězdičky jsou udělovány od jedné, což je nejhorší ohodnocení v dané kategorii, až do pěti u her v této oblasti vynikajících.
Minimální konfigurace:
Win 95/98, CPU Pentium 233MHz, HDD 80 MB, RAM 32MB, CD ROM 4x, 3D karta: ne

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...