VIDEO: Německem se prohnalo silné tornádo, poničilo přes 40 domů

  • 9
Ničivé tornádo se ve středu večer prohnalo oblastí západně od německého Düsseldorfu. Zranilo nejméně dva lidi, přes čtyřicet domů zanechalo neobyvatelných. Mnoho lidí se tak zatím nemá kam vrátit.

Krátce před šestou hodinou večer zaplnily oblohu nad Severním Porýním-Vestfálskem temná mračna. O několik chvil později už mohutné tornádo trhalo střechy domů a lámalo větve, informoval RP ONLINE.  

I přesto, že podle policejních zpráv tornádo řádilo jen deset až patnáct minut, napáchalo obrovské materiální škody a zranilo dva lidi. Třiadvacetiletého muže po výstupu z auta vážně poranila letící větev, záchranáři ho odvezli do nemocnice. Další muž, hasič, utrpěl lehčí zranění po zásahu elektrickým proudem. 

V regionu, který obývá okolo dvou tisíc lidí, zničilo tornádo 40 až 50 domů. „Domy byly poničeny tak vážně, že jsou některé z nich stále dočasně neobyvatelné,“ uvedl mluvčí města Viersen. 

16.května 2018 v 22:30, příspěvek archivován: 17.května 2018 v 10:57

#viersen Germany! https://t.co/0WxXVsL1Ta

Tornádo poničilo majetek přibližně 150 lidí, přesná výše škody však ještě není známá. Některé silnice byly právě kvůli popadaným větvím a troskám neprůjezdné. Úklidové práce pokračují i ve čtvrtek. 

Podle meteorologa Jorga Kachelmanna bylo v Německu za tento rok zatím zpozorováno nejméně šest tornád, informoval server The Local. Slabé tornádo se však ve středu večer formovalo i v České republice, konkrétně nad Litoměřickem. Žádnou škodu však nenapáchalo (více jsme psali zde). 

Město Viersen, kudy se prohnalo tornádo.

Město Viersen, kudy se prohnalo tornádo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video