Fusako Šigenobuová byla po dvaceti letech propuštěná na svobodu (28. května...

Fusako Šigenobuová byla po dvaceti letech propuštěná na svobodu (28. května 2022). | foto: AP

V Tokiu propustili někdejší japonskou teroristku. Před věznicí se omluvila

  • 3
Po odpykání dvacetiletého trestu v sobotu vyšla na svobodu někdejší japonská teroristka Fusako Šigenobuová. Propuštěna byla jen dva dny před 50. výročím útoku, při němž členové Japonské rudé armády (JRA) na letišti u Tel Avivu zabili 26 lidí a osm desítek dalších zranili. Šigenobuová skupinu zakládala.

Před budovou věznice na šestasedmdesátiletou Japonku čekala její dcera, dav novinářů a několik jejích příznivců, z nichž někteří mávali palestinskými vlajkami.

Šigenobuová měla přes ramena černobílý šátek, symbol palestinského nacionalismu. Ultralevicová JRA, kterou v roce 1971 založila, totiž sympatizovala s hnutím palestinského odporu.

„Ublížila jsem nevinným lidem, které jsem neznala, protože jsem dávala přednost našemu boji. Ačkoliv tehdy byla jiná doba, chtěla bych využít této příležitosti, abych se z hloubi duše omluvila,“ řekla Šigenobuová podle serveru The Times of Israel.

Atentát na letišti Lod (nyní Ben Gurionovo letiště) spáchali 30. května 1972 tři členové JRA, kteří přiletěli z Říma převlečení za hudebníky. V pouzdrech houslí ale měli zbraně, československé samopaly vzor 58 a granáty.

Obětí jejich útoku se stali zejména američtí poutníci z Portorika, jeden Kanaďan a osm Izraelců, včetně chemika Aharona Kacira, který tehdy vedl izraelskou akademii věd. Jeho bratr Efraim se následující rok stal prezidentem Izraele. Při atentátu zemřeli i dva z útočníků, třetí, Kozo Okamoto byl odsouzen a v roce 1985 propuštěn v rámci výměny vězňů mezi Izraelem a Palestinci.

Japonský soud potrestal „rudý teror“ dvaceti lety

Šigenobuová byla odsouzena kvůli únosu francouzského velvyslance a desítky dalších lidí v září 1974 v Haagu, při němž utrpěli zranění dva policisté. Ani této akce se zakladatelka JRA neúčastnila, soud ji shledal vinnou ze spiknutí poté, co byla zatčena v roce 2000 v Ósace. V roce 2001 svou teroristickou organizaci rozpustila.

JRA se přihlásila i k dalším akcím, mimo jiné k únosu pěti desítek lidí v srpnu 1975 v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. Skupinu zadržovaných, v níž byl i americký konzul či švédský chargé d’affaires, ozbrojení únosci propustili výměnou za pět členů JRA vězněných v Japonsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video