Lidé na pláži vzpomínali na své příbuzné.

Lidé na pláži vzpomínali na své příbuzné. | foto: Reuters

Tisíce lidí si po roce připomněly tsunami

  • 39
Tisíce pozůstalých si v 8:16 místního času v indonéském Banda Acehu připomněly minutou ticha první výročí mimořádně silného zemětřesení a ještě ničivějších vln tsunami. Sirénu, která byla znamením pro zahájení minuty ticha, osobně spustil indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono.

SPECIÁL: Před rokem zabíjely vlny tsunami

"Připomínáte nám, že život je krásný a že stojí za to se o něj prát," řekl prezident Indonésie k těm, kterým se podařilo smrtící tsunami přežít.

Předvedená siréna je zároveň součástí nového poplašeného systému proti tsunami v Indonésii. Pokud by tento systém byl v provozu už před rokem, nejspíš by umožnil zachránit mnoho lidských životů. Varovným systémem se díky zahraniční pomoci vybavují postupně i další státy oblasti.

Epicentrum zemětřesení, které mělo sílu devět stupňů Richterovy stupnice, bylo nejblíže provincii Aceh a její pobřeží také jako první zasáhly vlny tsunami. Přesně ve chvíli, kdy jednotlivé země na jihu Asie zasáhly před rokem až deset metrů vysoké vlny se zahájí minuty ticha a vzpomínkové akce i v dalších zemích oblasti.

Tsunami způsobilo zemětřesení u břehů ostrova Sumatra. Zdvih zemských desek zapříčinil ničivé vlny, které smetly vše, co jim stálo v cestě. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video