Tropická bouře v Thajsku zeslábla. Letecký provoz v oblasti se obnovuje

  • 3
Tropická bouře Pabuk v sobotu ztratila na rychlosti a zeslábla na tlakovou níži. Nyní míří do Andamanského moře. Bouře, která v pátek zasáhla jižní pobřeží Thajska, za sebou nechala poškozené domy a narušila elektrické vedení. V oblasti se však znovu začíná obnovovat letecký a trajektový provoz.

Podle meteorologů bouře spolu s tím, jak míří z pobřeží, ztratila na rychlosti. Stále je však v platnosti varování před přívalovými dešti a možnými bleskovými povodněmi v devíti provinciích. Je také nadále nutné počítat se silným větrem a vlnami do výše tři až pět metrů.

Než bouře v pátek zasáhla provincii Nakchon Sítchammarát byla uzavřena letiště v této provincii, ale i v provincii Suráttchání a na prázdninovém ostrově Samui, a všechny lety byly zrušeny. Aerolinky Bangkok Airways, které mají monopol pro lety na Samui, v sobotu ráno obnovily normální provoz a přidaly další lety kvůli velkému množství uvízlých turistů v oblasti. Další letiště by měla obnovit provoz v poledne. Provoz obnovila také většina trajektů na jižní prázdninové ostrovy.

V posledních několika dnech bylo v sedmi provinciích evakuováno do přístřešků více než 28 000 osob, uvedlo oddělení pro prevenci a zmírňování následků katastrof. Úřady mají zatím hlášenou pouze jednu oběť, člena posádky rybářského člunu, který se převrhl blízko pobřeží provincie Pattání. Jeden z členů posádky se stále pohřešuje, další čtyři jsou v bezpečí.

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů (informovali jsme zde). Na blížící se tropickou bouřilo upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD, sledovat místní média a pokyny místních úřadů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video