Tchaj-wan oplakává oběti z vlaku, z nehody viní šoféra odbrzděného kamionu

  • 13
Tchaj-wan truchlí nad obětmi páteční nehody vlaku, při které zahynulo nejméně 50 lidí. Rychlík se srazil se zřejmě nedbale zaparkovaným nákladním automobilem. Řidič vozu byl v sobotu propuštěn na kauci. Kondolenci nečekaně veřejně vyjádřil Si Ťin-pching, prezident Číny, která Tchaj-wan označuje za svou vzbouřenou provincii.

Policie zadržela řidiče nákladního vozu na základě obvinění z usmrcení z nedbalosti. Prokuratura ho podezřívá, že vůz řádně nezabrzdil.

Nákladní vozidlo, v němž nikdo nebyl, se zřítilo z náspu u staveniště nad kolejemi k ústí železničního tunelu a narazil do něj expresní vlak směřující z tchajwanské metropole Tchaj-peje do města Tchaj-tung.

Vlak s téměř 500 cestujícími v tunelu severně od města Chua-lien vykolejil. Čtyři desítky ze 178 raněných skončily v nemocnici. Na místě neštěstí truchlí pozůstalí.

Soud ale později dotyčného propustil na kauci 500 000 tchajwanských dolarů (bezmála 390 000 Kč). Muž nesmí osm měsíců opustit Tchaj-wan a musí se zdržovat ve městě Chua-lien. Prokuratura se hodlá proti rozhodnutí soudu odvolat.

Nejmladší obětí neštěstí je šestileté děvčátko, nejstarší je 79letý muž, ukazuje vládní seznam zesnulých. Mezi mrtvými je podle tchajwanského ministerstva zahraničí jeden Američan a další občan USA se pohřešuje. Francouzské zastoupení informovalo, že při nehodě zemřel i jeden Francouz. Někteří z pozůstalých na místě volali: „Vrať se.“ Jiní k tunelu přinášeli osobní věci obětí, například dětskou panenku.

Dělníci začali odstraňovat poměrně málo poškozenou zadní část soupravy, která zůstala vně tunelu. Rozdrcené části vlaku jsou stále uvnitř tunelu. Podle hasičů se patrně v části vlaku, která zůstala v tunelu, najdou další těla. Přeživší v nemocnicích navštívila tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Vláda nařídila stažení vlajek na půl žerdi po dobu tří dnů na znamení smutku.

„Si Ťin-pching, generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Číny, truchlil v pátek za krajany zabité při vykolejení vlaku na Tchaj-wanu,“ informovala čínská média. „Vyslovil upřímnou soustrast rodinám zemřelých, soucítil se zraněnými a popřál jim rychlé uzdravení.“

Na Tchaj-wanu vykolejil vlak v tunelu, mrtvých a raněných jsou desítky

Neštěstí se odehrálo na počátku prodlouženého víkendu a vlak byl plný turistů a lidí mířících domů. Zhruba 150 lidí při nehodě utrpělo zranění.

Podle úřadů jde o nejhorší železniční neštěstí, jaké se na tomto ostrově jižně od Číny stalo za více než 70 let. Dosud nejtragičtější železniční nehoda se v ostrovním státě udála v roce 1948, kdy v hořícím vlaku zemřelo podle odhadů 64 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video