Tchajwanský vice-prezident Vincent Siao (vlevo) si potřásá rukou s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem.

Tchajwanský vice-prezident Vincent Siao (vlevo) si potřásá rukou s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem.

Tchaj-wan a Čína spolu po šedesáti letech promluvily na vrcholné úrovni

  • 12
Nově zvolený tchajwanský viceprezident Vincent Siao dorazil na historickou schůzku s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Setkání na regionální konferenci na jihu Číny je prvním kontaktem na nejvyšší úrovni mezi oběma zeměmi od roku 1949. V tom roce během občanské války v Číně Tchaj-wan vznikl.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a odmítá jakékoli snahy o nezávislost. V případě formálního odtržení ostrova hrozí vojenskou intervencí.

Novým tchajwanským prezidentem byl před třemi týdny s velkou převahou zvolen Ma Jing-ťiou. V kampani sliboval právě ekonomické sbližování s Čínou a snahu o uvolnění politických vztahů s Pekingem.

"Doufám, že pomocí tohoto setkání můžeme prohloubit porozumění mezi oběma stranami a vytvořit základ pro vzájemnou důvěru," řekl podle BBC v pátek viceprezident Siao.

Čínský prezident mu po setkání zdvořilost oplatil. "Jsem šťastný, že jsme si s panem Siao vyměnili názory na ekonomiku napříč úžinou," řekl.

V posledních osmi letech se vztahy Číny a Tchaj-wanu zhoršovaly za vlády tchajwanské Demokratické progresivní strany, pro níž byla nezávislost na Pekingu prioritou.

Nový prezident Ma Jing-ťiou a viceprezident Saio se oficálně ujmou úřadu 20. května. S jejich nástupem by se mohly vztahy zlepšit.

Ma Jing-ťiou po zvolení potvrdil, že je připraven podepsat s Čínou mírovou smlouvu, aby ukončil válečný konflikt. Ten mezi oběma zeměmi formálně trvá už téměř 60 let. Zdůraznil ale, že nehodlá jednat o formálním připojení k Číně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video