Mezinárodní roztržka okolo Taylor Swiftové. Singapur na ni má monopol

  • 25
Singapurský premiér musel na summitu zemí ASEAN vysvětlovat exkluzivní dohodu jeho městského státu se zpěvačkou Taylor Swiftovou, podle níž je Singapur jedinou zemí v regionu jihovýchodní Asie, kde bude zpěvačka vystupovat v rámci současného turné Eras.

Taylor Swiftová je právě v Singapuru, uprostřed série šesti koncertů mezi druhým a devátým březnem. Podle místního deníku Business Times jsou všechny koncerty vyprodané a ekonomický přínos zvýšeného turistického ruchu pro singapurskou ekonomiku se odhaduje na půl miliardy dolarů.

Sousední země mají pocit křivdy, protože nebýt dohody zpěvačky o exkluzivitě, některé z koncertů by se bývaly mohly odehrát u nich. Singapur však zpěvačce nabídl finanční kompenzaci – dohoda nebyla zveřejněna, ale singapurský ministr kultury hovořil o dvou až třech milionech dolarů za každé z vystoupení – za to, že zpěvačka v jiných zemích regionu vystupovat nebude.

Dohoda vzbudila kritiku jak na domácí scéně, tak v zahraničí. Domácí kritika se soustředila na otázku, zda jsou finanční pobídky pro popovou hvězdu správným využitím veřejných financí. Ta zahraniční přišla na schůzce lídrů zemí skupiny ASEAN, která se koná v australském Melbourne.

Před Taylor Swift se klaní politici i byznys. Teď ji zkoumal vědecký summit

Singapurský premiér Lee Hsien Loong obhajoval dohodu tím, že kdyby ji neuzavřela jeho země, mohla by ji uzavřít jiná. A že naopak vůbec není jisté, jestli by – dohoda nedohoda – Taylor Swiftová v některé z okolních zemí vystupovala. Lee také tvrdil, že jde o součást strategie Singapuru udělat ze země kulturní centrum, kde vysoce ziskové koncerty jako ty Coldplay, Eda Sheerana nebo Jackyho Cheunga vydělávají na ty, jejichž přínos je čistě ve společenské rovině.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video