Hořící tanky syrské armády v provincii Dará. (10. listopadu 2011)

Hořící tanky syrské armády v provincii Dará. (10. listopadu 2011) | foto: AP

Syrská armáda poprvé nasadila proti opozici tanky a minomety

  • 72
Syrská armáda ve čtvrtek ostřelovala těžkými minomety a tanky dvě vesnice na severu země. Je to zřejmě úplně poprvé, co vládní síly použily proti příslušníkům opozice tak silné zbraně.

Palba z minometů přišla krátce poté, co vojenští přeběhlíci zaútočili v oblasti na síly věrné režimu prezidenta Bašára Asada. Tříhodinové ostřelování vesnic si vyžádalo nejméně osm zraněných vesničanů, uvedli vzbouřenci.

K potlačení již osm měsíců trvající vzpoury proti Asadovu režimu dosud syrské vládní jednotky používaly vedle ručních zbraní maximálně kulomety a podobné palné zbraně.

Syrská opozice vyzvala k novým pouličním protestům proti vládě. Situaci v Sýrii po středečním útoku armádních dezertérů na sídlo tajné služby u Damašku přirovnal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ke skutečné občanské válce.

Lavrov zároveň zopakoval výzvu Moskvy k dialogu mezi syrskou vládou a jejími oponenty. Taková jednání by se podle ministra měla uskutečnit v sídle Ligy arabských států v Káhiře. Podle ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové svět musí pokračovat v tlaku na syrskou vládu, aby zastavila násilí.

Politické protesty v Sýrii začaly v březnu a od té doby si vyžádaly podle údajů OSN na 3 500 obětí. V posledních týdnech přicházejí ze Sýrie zprávy o množících se armádních dezercích a také o rostoucích ztrátách mezi vojáky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video