Turecko zahájilo v syrském Afrínu pozemní operaci, prohlásil Erdogan

  • 102
Turecká armáda v sobotu v severosyrském Afrínu, který ovládají kurdské milice YPG, de facto zahájila pozemní operaci. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Syrská diplomacie akci označila za agresi. V Afrínu zahynulo šest civilistů a tři bojovníci.

Turecko začalo Afrín ze svého území ostřelovat v pátek. V ostřelování armáda pokračovala i v sobotu ráno a následně oznámila, že zasáhla pozice kurdské Strany demokratické unie (PYD), její ozbrojené složky YPG a Strany kurdských pracujících (PKK).

Kurdské milice označily postup Ankary za „agresivní válku proti našim lidem v Afrínu“. Terčem náletů se podle nich staly čtvrtě, kde žijí civilisté. Ankara nicméně tvrdí, že útočila pouze na teroristy.

„Porazíme tuto agresi, jako jsme porazili jiné podobné útoky proti našim vesnicím a městům,“ uvedly milice. Vyzvaly zároveň muže a ženy na severu Sýrie, aby se k nim připojili a pomohli jim Afrín ochránit. V oblasti dnes zahynulo šest civilistů a tři bojovníci, uvedl mluvčí kurdských milic YPG Birusk Hasaka. Dalších 13 civilistů utrpělo zranění.

Erdogan tento týden prohlásil, že Turecko „vyčistí“ oblasti u své hranice od teroristů, a kromě operace proti Afrínu pohrozil také útokem na Manbidž. Tento názor dnes zopakoval, aniž o této operaci uvedl bližší podrobnosti.

Turecký prezident v uplynulých dnech několikrát syrské Kurdy varoval, že proti nim spolu se syrskými povstalci spřízněnými s Ankarou vojensky zasáhne. Nejnovější ostřelování podle turecké armády bylo v sebeobraně.

YPG se podílely na boji proti islámským radikálům a mají za sebou podporu koalice, jíž velí Spojené státy. Turecko ale jak milice, tak PYD považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících PKK, kterou Ankara označuje za teroristickou organizaci.

V pátek turecký ministr obrany Nurettin Canikli potvrdil, že operace v Afrínu byla zahájena, ale zároveň uvedl, že pozemní síly na místo zatím nedorazily.

Vojenská operace v oblasti není podle analytiků možná bez souhlasu Ruska, které je zadobře s YPG a má také v regionu mnoho vojáků. Canikli již dříve oznámil, že Ankara vojenskou operaci konzultuje s Moskvou. Ve čtvrtek odjeli jednat do Moskvy náčelník generálního štábu turecké armády a velitel tajných služeb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video