Ruský vrtulník nad syrskou Palmýrou (15. září 2017)

Ruský vrtulník nad syrskou Palmýrou (15. září 2017) | foto: AP

Při americkém náletu v Sýrii umírali i Rusové, přiznala poprvé Moskva

  • 481
Ruské ministerstvo zahraničních věcí přiznalo, že při úderu amerického letectva v syrské provincii Dajr az-Zaur zahynuli i Rusové. Zatímco média spekulují o stovkách ruských obětí, mluvčí diplomacie Marija Zacharovová jich potvrdila jen pět.

Ruská média v minulých dnech napsala, že při bojích v syrské provincii Dajr az-Zaur minulý týden zahynuly desítky a možná stovky ruských žoldnéřů. Šlo údajně o členy takzvané Vagnerovy armády, ruské privátní bojové skupiny čítající několik stovek žoldnéřů. 

„Podle předběžných údajů při ozbrojeném střetu, jehož příčiny se vyjasňují, mohlo zahynout pět lidí, kteří podle předpokladů byli ruskými občany. Jsou i zranění, ale je zapotřebí vše prověřit, včetně jejich občanství. Znovu zdůrazňuji, že nejde o ruské vojáky,“ prohlásila ruská mluvčí. Tvrzení o stovkách mrtvých Rusů je podle ní dezinformace.

Ruští žoldnéři se ve středu 7. února zapojili do masivního útoku syrských vládních jednotek na rafinerii u města Dajr az-Zaur, kterou kontrolují převážně kurdské milice SDF podporované Američany. 

 Američané do náletu nasadili stíhací letouny F-15, strategické bombardéry B-52, speciální letouny palebné podpory AC-130, vrtulníky Apache a drony Reaper. Postup syrských jednotek se podařilo zastavit, zničeno bylo neurčené množství děl a tanků.

Vojenské nemocnice v Rusku hlásí příliv zraněných

Boje v provincii Dajr az-Zaur v minulých dnech komentoval i americký ministr obrany James Mattis. I on vyloučil, že by na místě byli příslušníci ruských ozbrojených sil. Přítomnost zahraničních žoldnéřů ale nevyloučil.

Při americkém náletu v Sýrii zahynuly až stovky Rusů, tvrdí ruská média

Moskva tvrdí, že útok syrských vládních sil, který vyvolal masivní odvetu Američanů, Damašek s ruským velením nekonzultoval. Ruské a americké velení si podle dřívějších zpráv v Sýrii vyměňují informace o probíhajících operacích, aby nedošlo ke vzájemným ztrátám.

Podle nezávislé investigativní organizace Conflict Intelligence Team (CIT) při náletu u Eufratu zahynulo celkem osm ruských vojáků štěsteny. Podle webu newsru.com přesný počet ruských obětí nelze stanovit. Agentura Bloomberg uvedla, že vojenské nemocnice v Moskvě a Petrohradě přijaly řadu zraněných ruských žoldáků ze Sýrie.

Agentura AFP ve čtvrtek informovala o dalších ruských obětech v Sýrii. Při explozi ve skladu zbraní ve vesnici Tabíja Džazíra údajně zahynulo patnáct ruských žoldáků, kteří pracují ve službách Damašku jako ostraha ropných polí a nalezišť zemního plynu. Podle Syrské organizace pro lidská práva se zřejmě chtěli zmocni zbraní a odpálili nastraženou bombu. Kromě nich zahynulo osm bojovníků z prorežimní šíitské milice al-Bakír.

Dajr az-Zaur, Sýrie

Dajr az-Zaur, Sýrie

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video