Diskuze

Sýrie chce kvůli Golanům mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Damašek v úterý požádal kvůli svrchovanosti nad syrskými Golanskými výšinami o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal dekret, kterým Spojené státy uznávají svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. S tím Sýrie nesouhlasí, o svolání jednání OSN rozhodne Francie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ostatně Golany patřily Sýrii až od r. 1944, do té doby byly částí Francouzského mandátu, a původně dokonce patřily pod Britský mandát Palestina.

0 0
možnosti

Co by, kdyby... Kdyby tehdy v r. 1967 útočící Sýrie obsadila Izrael a zlikvidovala jej (což byl cíl, kterým se nijak netajila), jestlipak by RB OSN také pilně vydávala rezoluce? (Rezoluce o čem? - že zničený Izrael musí být obnoven a povraždění Židé oživeni?) A vůbec se nemluví o tom, že Izrael, když obrátil Syřany na útěk a hnal je až k Damašku, se z většiny obsazeného syrského území stáhnul, a mnohokrát (desítky let) nabízel Golany Sýrii vrátit, samozřejmě pokud se Sýrie vzdá oficiálního cíle zlikvidovat Izrael?? Což Sýrie vytrvale odmítala (a odmítá dodnes - arabské "3x NE").Tato snaha trvala až do občanské války v Sýrii, kdy už nebylo s kým jednat. Ostatně až dosud Asad nijak o navracení Golan nemluvil, to Trump jen zbytečně rozvířil dávno zamrzlou situaci.

0 0
možnosti
JJ

Rada bezpečnosti už na žádost Sýrie zasedala ve středu.

14. zemí v RB OSN odsoudilo USA za uznání Golanských výšin za izraelské území.

USA v radě dostaly pořádně za uši.

0 1
možnosti
KH

Naši levičáci jsou na správné straně:

Tomáš Petříček (ČSSD), ministr zahraničí České republiky, označil na středeční schůzce se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem Golany za okupované území, v souladu se zahraniční politikou Evropské unie i příslušnou rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

0 0
možnosti
PB

Využili jsme strategickou polohu a výhodu Golan při napadení Izraele z několika stran, ale prohráli jsme. Přesto se nestydíme požadovat to území znovu. Abychom to případně mohli zopakovat.

1 0
možnosti

To je naprosto výstižné.

0 0
možnosti
PF

Dobré společnost, Sýrie, Rusko, Turecko, Saúdská Arábie, Bahrajn, Katar, Kuvajt i Spojené arabské emiráty. :-P

1 0
možnosti
JB

J42a22n 24B60a86b52i10č69k77a

27. 3. 2019 14:03

Bejvávalo. Na Golanech se židé se nechali překvapit. Takže útočilo 2000 syrských tankú a arabové vítězili, protože izraelcům nezbylo nic jiného než ustupovat. Pak se druhý den izraelcům tam podařilo přisunout 170 tanků, takže se síly vyrovnaly a izraelci přešli do protiůtoku.

Celkem zničili 980 arabských tanků

3 0
možnosti
JB

J94a83n 88B79a42b18i75č70k53a

27. 3. 2019 14:28

Ovšem dnes, kdyby k něčemu došlo, tak Iránci budou tvrdší odpůrci než arabové

0 0
možnosti

J10a10n 94Š41i78l97a61r

27. 3. 2019 13:59

Když vidím toho perského vrahouna s dětskýma očima už jenom na obrázku, chce se mi zvracet...

0 0
možnosti
JJ

Kdo donutí USA a Izrael dodržovat mezinárodní právo a rezoluce rady bezpečnosti?

A neb jak se ze světového četníka stal světový zločinec.

0 4
možnosti
MZ

Kdo donutí Asada, aby dodržoval mezinárodní právo? Dokonce i světový četník USA je na něj krátký, protože Asada podporuje další velký zločinec, a to je Rusko.

2 0
možnosti