Švýcaři rozhodli: zrušme hraniční kontroly

  • 36
Švýcaři nechtějí na hranicích pasové kontroly. Rozhodli o tom v nedělním referendu. Připojení země k schengenskému prostoru Evropské unie si přálo 54,6 procent voličů. Ještě více, 58 procent lidí, se pak vyjádřilo ve prospěch registrovaného partnerství homosexuálů.

Švýcarsko není členem Evropské unie. Až se v příštích letech k schengenskému systému bez pasových kontrol na vnitřních hranicích připojí, v reálu se stejně moc nezmění.

Na pomezí s Francií, Rakouskem, Německem a Itálií budou celníci moci dál kontrolovat zavazadla, protože alpská země nemá s EU celní unii.

V současnosti tvoří schengenský systém 13 zemí původní "patnáctky" bez Británie a Irska, plus nečlenské státy Norsko a Island. Švýcarsko se připojí v druhé polovině roku 2007.

Od stejného období by mělo totéž platit pro Česko a další nové členy Unie. V rámci EU se nyní jedná o technických a legislativních podmínkách tohoto kroku. 

Lidé řekli ANO i svazkům homosexuálů
V referendu se obyvatelé také vyjadřovali k možnosti uzavírat v zemi partnerské svazky homosexuálních párů. ve prospěch registrovaného partnerství se vyjádřilo 28 procent hlasujících.

Partneři stejného pohlaví tak získají některá práva jako heterosexuální páry, například daňová nebo dědická. Adopce dětí ale nebude možná. 

Švýcaři pořádají referenda i několikrát do roka. Všelidové hlasování je v této alpské zemi běžnou formou demokracie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video