Animace společnosti InSightec, která metodu vyvinula: Ultrazvukové vlny a mozek pacienta

Animace společnosti InSightec, která metodu vyvinula: Ultrazvukové vlny a mozek pacienta | foto: InSightec

Švýcaři jako první operovali mozek ultrazvukem bez otevření lebky

  • 33
Švýcarští neurochirurgové poprvé na světě úspěšně operovali mozek ultrazvukem, aniž otevřeli pacientovi lebku. Podobnou metodu lékaři už řadu let používají v gynekologii nebo při léčení rakoviny prostaty. Mohla by pomoci k léčení nádorů mozku.

Lékařské týmy Daniela Jeanmonoda a Ernsta Martina vyvinuly unikátní postup, který umožňuje zcela neinvazní operace mozku. V rámci klinického testováni bylo touto technologií podle univerzity od září 2008 operováno deset dospělých.

Metoda spočívá v koncentraci ultrazvukových paprsků do jednoho místa v mozku - o průměru tří až čtyř milimetrů - které opakovaně zahřívá na 60 stupňů Celsia, uvedl server ScienceDaily.com. Unikátní postup praktikovalo Centum magnetické rezonance na Univerzitní dětské nemocnici v Curychu.

JAK FUNGUJE EXABLATE

Dokumentace ultrazvukové léčby na webu výrobce

Všechny zákroky prý skončily úspěšně a bez komplikací. Lékaři pacienty operovali bez narkózy, při plném vědomí a ambulantně. Švýcarští neurochirurgové nyní věří, že se jim podaří rozšířit uplatnění této metody například na léčení mozkového tumoru či mrtvice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video