Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 13. 11. 2001 11:47

Svět v konfliktu - eskalace napětí

ZDROJE: REUTERS, CNN, ČTK, ČRo1-Radiožurnál

17:49
Prezident Dominikánské republiky řekl, že na palubě havarovaného Airbusu A300 bylo 150 Dominikánců. Dodal, že vláda je ve spojení s konzulátem v New Yorku.
17:15
Ministr zahraničí protitalibanské opozice prohlásil, že se vojska Severní aliance dostala 6 kilometrů od metropole Kábulu. Dodal, že nechtějí do města vstoupit.
17:04
FBI má podezření, že před pádem airbusu v New Yorku nastal výbuch na palubě.
16:59
Ministerstva vnitra a obrany začala vyhodnocovat informace o letounu, který spadl na newyorskou čtvrť Queens. Samuel Truschka z tiskového oddělení ministerstva vnitra sdělil, že resort dosud nemá informace o případném mimořádném zasedání ústředního krizového štábu. Jeho členové by mohli rozhodnout o zpřísnění bezpečnostních opatření přijatých po 11. září.
16:57
Newyorský starosta Rudolph Giuliani potvrdil, že Airbusu A300 upadl jeden motor. Padající trosky stroje a motoru poničily dvanáct domů.
16:48
České aerolinie (ČSA) zřejmě odkloní dnešní let Praha - New York do kanadského Montrealu. Letadlo ČSA Airbus A310 odstartovalo z Prahy v 12.45 hodin a na letišti Newark v New Yorku mělo přistát v 15.50 hodin místního času.
16:50
V newyorském sídle OSN začala odpoledne schůzka ministrů zahraničí Spojených států, Ruska a šesti států sousedících s Afghánistánem. Ministři jednají o situaci v Afghánistánu.
16:42
Ruský prezident Vladimír Putin i přes katastrofu v New Yorku má stále v úmyslu večer odletět z Moskvy do Washingtonu. Tam se má sejít s prezidentem Georgem Bushem.
16:23
Nad místem neštěstí hlídkují stíhačky protivzdušné obrany.
16:22
V okolí pádu stroje hoří nejméně 4 domy. Na místo vyjelo 200 hasičů v 44 autech.
16:20
Svědci si všimli, že se od trupu letadla odpojil motor a padal zvlášť.
16:05
V New Yorku byl zastaven provoz podzemní dráhy.
15:50
Po zřícení dopravního letounu Airbus A-300 na newyorskou čtvrť Queens byl v největším americkém městě vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti. V celé oblasti velkého New Yorku byla uzavřena všechna letiště. Na místo neštěstí, kde je v plamenech několik budov, vyrazil starosta města Rudolf Giuliani.
15:37
Afghánské Severní spojenectví tvrdí, že jeho jednotky operují i u města Kándahár.
15:25
Bojovníci Talibanu opouštějí Kábul. Zpravodaj agentury Reuters hlásí, že za soumraku viděl vyjíždět z metropole kolonu pěti nákladních aut s bojovníky. Vůbec poprvé se nerozsvítila světla v kábulské budově rozvědky. Dům vypadá opuštěně, světla přede dveřmi dokonce někdo zhasl.
15:35
V New Yorku se zřítilo osobní letadlo. Podle prvních zpráv stroj patřil společnosti American Airlines.
15:22
Ulice metropole Kábulu
15:18
Mluvčí OSN Stephanie Bunkerová řekla v Pákistánu, že poté, co bylo dobyto město Mazáre Šaríf, byla vyrabována zařízení Spojených národů. OSN má podle něj také informace o soudech a popravách.
15:13
Poslední vojenské porážky afghánského vládního hnutí Taliban lze vysvětlit tím, že Taliban už nemá pro své vojáky dost peněz. Prohlásil to dnes mluvčí britského premiéra Tonyho Blaira. "Mnoho vojáků a funkcionářů už nedostává plat, mnoho dalších nepobírá v přepočtu více než jeden dolar na den," pokračoval s tím, že mnoho z nich už zběhlo a informovalo o tom.
15:04
Opoziční vojáci stojí před branami afghánského Kábulu. Po hodinovém boji se jim podařilo asi třicet kilometrů severně od metrople prolomit frontu. Poté obsadili okres Kara Bagh, kde podle mluvčího opozice Vaisudina Salika zahynuly stovky bojovníků Talibanu.