(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Budovou Švédské akademie, která řeší korupční skandál, otřásl výbuch

  • 12
V budově v centru Stockholmu, která podle médií patří instituci udělující Nobelovy ceny za literaturu, se nad ránem ozvala exploze. Podle policie nikoho nezranila, čin kriminalisté vyšetřují jako výtržnictví.

Podle informací deníku Mitt i Stockholm patří zmíněná budova Švédské akademii, která uděluje Nobelovy ceny za literaturu. Nedávno se dostala na titulní strany novin kvůli aféře spojené se sexuálním zneužíváním a korupcí.

Nobelovými cenami otřáslo MeToo, šéfka Švédské akademie rezignovala

Policejní mluvčí švédským novinám Dagens Nyheter řekl, že před vchodem do domu ležela autobaterie, z níž vedly kabely dovnitř budovy. Exploze se obešla bez zranění, ale způsobila materiální škody. Na snímcích švédských médií jsou patrná vysklená okna ve třetím patře schodiště.

Akademie před rokem čelila skandálu s přidělováním výhodného nájemního bydlení. Tehdy se ukázalo, že několik čelných představitelů této instituce dostalo do užívání prostorné byty v centru Stockholmu za velice nízké ceny. Jednou z adres těchto bytů je i ta, kde se dnes ozvala exploze. Momentálně je tam přihlášen ředitel pro IT služby. Akademie událost odmítla komentovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video