Švédská čtyřka: premiér Ulf Kristersson z Umírněné strany (druhý zleva), předsedkyně křesťanských demokratů Ebba Buschová (druhá zprava) a předseda Liberálů Johan Pehrson (vpravo). Jejich menšinovou vládu v parlamentu podporují Švédští demokraté Jamieho Akessona (zcela vlevo). | foto: Reuters

Švédsko otáčí doprava, nová vláda končí s feministickou diplomacií

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nová švédská pravicová vláda je jen pár dní u moci a už otáčí kormidlem. Součástí změny kurzu je skoncování s „feministickou zahraniční politikou“, kterou skandinávská země praktikovala posledních osm let.

S koncepcí feministické zahraniční politiky přišla v roce 2014 vláda sociálních demokratů. Ministryně zahraničí Margot Wallströmová tehdy prioritou své agendy učinila genderovou rovnost, boj se sexuálním násilím a zvyšování účasti žen v politice ve všech koutech světa.

Nakolik v tom byla severská diplomacie úspěšná? Těžko soudit. Stockholm tvrdil, že přispěla ke zlepšení politického zastoupení žen v Moldavsku či Somálsku nebo že se díky jejím snahám podařilo prosadit otázku genderové rovnosti do mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a rebely z FARC.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video